Makó és környéke

2008.04.10. 23:52

Makovecz-tervek a buszpályaudvarra

Makó - Mégis Makovecz Imre tervei alapján újulhat meg Makón a buszpályaudvar. A város önkormányzata és a Tisza Volán Zrt. közösen pályázik a Csanád vezér téri állomás átalakításához szükséges pénzre.

Munkatársunktól

Múlt héten közöltünk interjút Makovecz Imrével, aki Makóval kapcsolatos távlati terveiről beszélt. A cikk utalt a Tisza Volán egy korábbi elképzelésére, miszerint saját terveik alapján újítanák fel a Csanád vezér téri buszpályaudvart. Molnár Józseftől, a közlekedési társaság műszakfejlesztési és járműfenntartási igazgatójától megtudtuk: az utóbbi hetekben megegyezett a Volán és a városvezetés, és közösen pályáznak a beruházás megvalósításáért.

– Társaságunk célul tűzte ki, hogy az elavult és felújításra szoruló autóbusz-pályaudvarait felújítja. Elsőként, 2003-ban a csongrádi rekonstrukció készült el, majd 2005-ben a szentesi, 2006-ban pedig a hódmezővásárhelyi. A makói beruházás előkészítésénél is az önkormányzat illetékesei által ajánlott tervezők megbízásával készültek az első tervek. Így a Tisza Volán 2005-ben engedélyes, majd egy évvel később kiviteli terveket készíttetett a makói rekonstrukcióra, a kivitelezés azonban forráshiány miatt tavaly elmaradt – nyilatkozta az igazgató.

Időközben Makó önkormányzata Makovecz Imre vezetésével új városkép-koncepciót készíttetett, ez kiterjed a pályaudvar helyszínéül szolgáló Csanád vezér térre is. Így a Tisza Volán saját költségén megrendelte a már elkészült tervek áttervezését, „Makoveczi stílusra". A Kossuth-díjas építész engedélyes tervei elkészültek, és megtudtuk: az engedélyeztetési eljárás is folyamatban van. Így a DAOP-pályázatra benyújtott dokumentáció építészeti, műszaki alapját az új terv képezi. A Volán törekvését az önkormányzat is támogatja azzal, hogy a részvénytársasággal konzorciumi megállapodást kötött. A pályázatot közösen nyújtották be.

Címkék#Makó