Makó és környéke

2008.04.18. 23:10

Megnézik, szennyezi-e Makót a tervezett erőmű

Makó - Hujber Ottó stílusa nem tetszett a makói képviselő-testület ellenzéki tagjainak, ezért vonultak ki a legutóbbi ülésről, amikor arról volt szó, hogy a vállalkozó Makón is szívesen építene erőművet. Minden érintett véleménye megegyezik abban: meg kell vizsgálni, mennyire szennyező a beruházás, veszélyezteti-e a hagyma- vagy a zöldségtermesztést.

Munkatársunktól

Nem zárult le a makói bioerőmű kérdése a szerdai informális képviselő-testületi üléssel. Az ellenzék is úgy véli, tárgyalni kell. – Az, hogy jobboldali társaimmal együtt kivonultunk a szerdai ülésről, a felszólaló, Hujber Ottó vállalkozó előadói stílusának szólt, és nem jelenti azt, hogy nem tárgyalnánk a bioerőműről – mondta Mágori Józsefné képviselő. – Azt javasoljuk, hogy részletes egyeztetés előzze meg a népszavazás kiírását. Alaposan át kell beszélni ezt a témát, hogy minden makói tisztában legyen a beruházás előnyeivel és hátrányaival.

Mágoriné ellenzéki képviselőtársaival együtt úgy gondolja, hogy egy másik testületi ülésen folytatni kellene a beszélgetést. Ott föl kellene rajzolni a város stratégiáját a bioenergia-beruházásokkal kapcsolatban. Még a népszavazás kiírása előtt tisztázni kell, hogy a megvalósítás hogyan érinti a tervezett makói turisztikai és fürdőfejlesztést, van-e bármilyen negatív következménye egy füstöt kibocsátó üzemnek egy néhány kilométerre működő élményfürdőre. Kérdés az is, hogy az erőmű üzemeltetéséhez használt ipari növények termelése nyomán nem szorul-e ki a Makó körüli földekről a hagyma- és zöldséggyökér, és ha igen, ez hogyan hat azokra, akik ebből élnek.

Marosvári Attila alpolgármester úgy véli, az erőmű ügyében a következő lépés egy szándéknyilatkozat megfogalmazása kell, hogy legyen. Ez az alapja, hogy egyáltalán megkezdődhessenek az érdemi tárgyalások. Ennek aláírásától a szükséges hatósági vizsgálatok lezárulásáig közel egy esztendő is eltelhet, a konkrét megvalósítás csak ezt követheti.

– Fontos, hogy az ellenzékiek által is megfogalmazott kérdéseket szakmai fórumokon tisztázzuk. Ezt a népszavazásnak kell követnie. Az esetleges kockázatok mellett persze tisztában kell lennünk azzal, itt minden megvan ahhoz – nyersanyag, humán erőforrás, műszaki feltétel –, hogy egy ilyen volumenű beruházás megvalósulhasson. A városban és környékén 150-200 új munkahely létesülne, és ezenfelül jó néhány termelőnek jelentene biztos kenyeret a nyersanyag megtermelése – fogalmazott Marosvári.

Negyven ház füstje. Makó jó helyszín lenne, de a konkrét lépések csak akkor indulnak, ha a képviselő-testület kedvező döntést hoz, és a népszavazáson a voksolók kétharmada támogatja a projektet – mondta az ülést követően Hujber Ottó vállalkozó. Hozzátette, egy ekkora erőmű nem bocsát ki több káros anyagot, mint amennyit 40-45 családi ház kéménye, tehát nem zavarná a fürdőt sem. Nem tartja megalapozottnak azt a félelmet sem, hogy a cirok kiszorítja a zöldséget vagy a hagymát.

Címkék#Makó