Makó és környéke

2008.06.26. 23:45

Németh Pál titkolja, mennyi aláírást gyűjtött Makón

Makó - Egyelőre nem lesz népszavazás a fürdőfejlesztés ügyében Makón: a jegyző nem hitelesítette Németh Pál aláírásgyűjtő íveit, a döntést a bíróság is jóváhagyta. A nyugalmazott mérnök mégis gyűjti az aláírásokat – most egy petícióhoz.

Bakos András

A bíróság jogerősen döntött: nem lehet népszavazást tartani Makón abban a négy kérdésben, amelyet [namelink name="Németh Pál"] fogalmazott meg. A népszavazások hazájából, Svájcból hazatelepült nyugdíjas mérnök a fürdőbővítés ügyében fogalmazta meg különvéleményét, azt szerette volna, ha kezdeményezése nyomán népszavazást rendeznek.

Ezt íratta volna föl a szavazólapra: „1: Egyetért-e Ön azzal, hogy a mai többmilliárdos fürdőberuházás azonnal le lesz állítva? 2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a város új, területünk- és anyagi lehetőségeinknek megfelelő, sokkal olcsóbb fürdőfejlesztési tervet készíttet? 3. Egyetért-e Ön azzal, hogy az új tervet a makói lakosság népszavazással megerősítse? 4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi népszavazási kampányolásnál a makói nép és az Önkormányzat egyenlő anyagi és médiatámogatást kapjon a város terhére?"

A törvény szerint ilyenkor a jegyző hatásköre megvizsgálni és hitelesíteni az aláírásgyűjtő íveket. Makó jegyzője azonban egyik kérdés ívét sem hitelesítette. [namelink name="Bánfi Margit"] lapunk érdeklődésére azt mondta, népszavazásra olyan kérdést lehet föltenni, amely egyértelmű, érthető, Németh kérdései nem ilyenek. Nem derül ki például az első kérdő mondatból, hogy pontosan melyik fürdőberuházásról van szó: mert kettő előkészítés alatt áll, egynek pedig még hátravan a pénzügyi elszámolása.

A második kérdésben félreérthető a birtokviszony, ráadásul az „anyagi lehetőségeinknek megfelelő" nem elég konkrét meghatározás. Helyi népszavazás nem kezdeményezhet újabb népszavazást, a negyedik kérdéssel pedig Németh olyan folyamatot szabályozna, amely a szavazás megtartásakor már véget ért. A jegyző határozatait Németh bíróságon támadta meg. Kérelmét elutasították, mert a törvény előírja, hogy a kérelmezőnek ilyen esetben ügyvéddel kell megjelennie.

Németh Pál a legutóbbi országos népszavazás után így ünnepelt. Több ezer aláírásról beszél. Fotó: Miskolczi Róbert

Németh Pál a legutóbbi országos népszavazás után így ünnepelt.
Több ezer aláírásról beszél. Fotó: Miskolczi Róbert

Bánfi Margit leszögezte: ezek után ezekkel a kérdésekkel nem indulhat népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtés. De ha indulhatna is, a gyűjtőnek jelentkeznie kellene előbb az adatvédelmi biztos hivatalánál, hogy regisztráltassa magát. Ezt petíció esetében is meg kell tennie.
Ez utóbbi szabályt azért fontos szóba hozni, mert Németh Pál e héten szerdáig nem jelentkezett be. Viszont gyűjti az aláírást, ugyanezekkel a kérdésekkel – egy petícióhoz. A nyugdíjas mérnök állítja: már több ezer aláírása van.

– A pontos számot egyelőre nem szeretném elárulni, azt sem mondom el, mikor fogom megmondani. Egy biztos: az egy politikai robbanás lesz – felelte kérdésünkre Németh Pál.

A mérnök célja az, hogy a fürdőfejlesztés ügyében a lakosság véleménye épüljön be a tervbe. Szóba hozzuk: az önkormányzatnál úgy látják, aláírásgyűjtése a képviselő-testületi döntés után keresztbe tesz a fürdőfejlesztésnek. Ami pedig a népszavazást illeti: a drága szennyvízcsatorna sem aratna túl nagy sikert, ha rákérdeznénk, kell-e ez nekünk, pedig az tényleg közvetlenül érinti a polgárok zsebét.

– Itt nem alakult még ki a fórumoknak és az érdekegyeztetésnek az a kultúrája, amely Nyugaton már régi hagyomány – mondott ítéletet a mérnök. – A fürdőfórum is úgy zajlott, hogy amikor mi föltettük a kérdéseinket, a polgármestert támogató közönség lehurrogott minket, megkaptuk a választ, de viszontválaszra már nem volt módunk.

Németh azt mondja, nem tudta, hogy az adatvédelmi biztosnál jelentkeznie kellett volna gyűjtés előtt – erről a jegyző sem tájékoztatta. Most, hogy tőlünk megtudta, elküldte levelét a hivatalba. Ám mindez szerinte csak formaság, és azon lesz, hogy végül mégis kiharcoljon egy népszavazást.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!