Makó és környéke

2008.06.11. 22:58

Összefogás a makói hagymáért

Makó - A Pick szalámiéhoz hasonló védelmet szeretne kiharcolni a magyar parlament a többi hungaricum, így a makói vöröshagyma számára is az Unióban. Erről egységesen döntöttek az országgyűlés képviselői hétfőn.

Illyés Szabolcs

Az országgyűlés idei tavaszi ülésszakának utolsó, hétfői ülésén a képviselők szinte egységesen elfogadták azt a kereszténydemokrata indítványt, miszerint a kormánynak minden lehetséges eszközzel ösztönöznie kellene a hungaricumok, köztük a makói vöröshagyma uniós védelmét. Medgyasszay László képviselő indoklásában utalt rá: több százra tehető azoknak a termékeknek a száma, melyek jogosan kerülhetnének az EU termékgyűjteményébe.

Megtudtuk: az uniós lista immár több mint ötezer terméket tartalmaz, melynek mintegy fele francia – a lajstrom egyébként francia kezdeményezésre született. Az ötezer termék közé eddig egyetlen magyar terméket, Szeged egyik büszkeségét, a Pick téliszalámit regisztrálták. Mint azt néhány hónappal ezelőtt megírtuk: a kalocsai paprikával, a herendi porcelánnal és számos más hungaricummal együtt a makói vöröshagyma is bejegyzésre vár, de a lobbi eddig eredménytelennek bizonyult. A Makó környéki termelők és forgalmazók most reménykedhetnek: hamarosan kormányzati támogatás segítségével tárgyalnak a hagyma ügyében is.

Dughagyma a makói hagymafesztiválon. Nemcsak pántlika a védelem, piaci haszna is lenne. Fotó: Karnok Csaba

Dughagyma a makói hagymafesztiválon. Nemcsak pántlika a védelem, piaci haszna is lenne. Fotó: Karnok Csaba
– Nagyon régóta várunk rá, hogy megkapja a makói vöröshagyma az uniós védelmet, szeretnénk, ha a fokhagyma is megkapná ugyanezt – mondta Gazdag János, a Hagyma Terméktanács elnöke. – Ez nem hozna ugyan közvetlen hasznot a térség termelőinek és forgalmazóinak, de lehetőséget biztosítana az uniós piacokon is egységes fellépésre, árképzésre. Az elnök rámutatott: az európai piacokon fellendülést hozna, ha egy ilyen védjegy alatt állandó minőségű terményeket produkálnának a makói termelők. Ehhez egyben a feldolgozók és a forgalmazók szoros együttműködésére is szükség lenne. Így egy, a jelenleginél magasabb felvásárlási árat tudnának biztosítani, ami kimozdíthatná az ágazatot a holtpontról.

Öt klubtag

Nehéz eligazodni a hungaricumok között, hiszen ennek minősül minden termék, ami különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője révén Magyarországhoz kötődik. A 2002-ben összeállított Magyar Élelmiszerkönyvben hungaricumnak minősül a makói vöröshagyma mellett a szegedi és kalocsai paprika, a szatmári és a békési szilvapálinka, valamint Szeged és Budapest téliszalámija. Négy nagyvállalat 2000-ben megalakította a Hungaricum Clubot, aminek tagjává eddig a tokaji aszút, a Pick szalámit, a herendi porcelánt, a halasi csipkét és a Pető-módszert választották.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!