Makó és környéke

2008.06.23. 23:34

Ősztől évente tízmilliókat spórolhat Makó

Makó - Az önkormányzat és a lakosság is tízmilliókat spórolhat ősztől a most lezáruló, illetve kivitelezés alatt álló alternatív energiaberuházások eredményeképpen.

Illyés Szabolcs

Két helyszínt érintő alternatív energiafelhasználási fejlesztés zárult le a napokban Makón, aminek eredményeképpen akár több tízmilliót is spórolhat a város az őszi fűtési szezontól – tudtuk meg Buzás Péter polgármestertől, aki tegnap bemutatta a fürdő legújabb termálberuházását.

– A termálkutat, illetve az ipari park inkubátorházának meleg vizet és fűtést szolgáltató rendszerét összesen 115 millió forintból valósíthattuk meg, aminek az önereje mindössze 5,7 millió forint volt, ami akár néhány hónapon belül meg is térülhet – fogalmazott a projekttel kapcsolatban a polgármester.

Akár 70 millió évente

A 3,5 milliárdos új, makói fürdőberuházás hőenergia-igényével együtt a makói intézmények fűtésrendszere évi százmillió költséget is kitenne, ám a jelenleg futó, illetve megvalósult beruházások együtt akár 70 százalékos megtakarítást – évente 70 millió forintot – is jelenthetnek, tudtuk meg az önkormányzattól.

[namelink name="Horváth Bernadett"], a város műszaki osztályvezetője lapunknak elmondta: az inkubátorházat kettős, alternatív energiákat hasznosító rendszer is szolgálja. Egyrészt a melegvíz-felhasználás csaknem teljes egészét biztosítja egy négy szakaszból álló napkollektor, ami télen-nyáron üzemelhet. Másrészt egy hagyományosan hőszivattyúként ismert rendszer, talajszonda egészíti ki a gázfűtést. A két rendszer együtt többmilliós spórolást jelent a városnak – a megvalósítás egyébként 33 millióba került.

– Már most is teljes kapacitással hasznosítjuk az új termálkút vizét a tanuszoda medencéjéhez, ez a forrás egyébként percenként 500 liter 65 fokos vizet ad, ami alkalmas lesz az új fürdőberuházás vízigényének kielégítésére is. A medencékbe érkező vizet 40 fok alá kell hűtenünk, a különbözetként megjelenő hőt pedig a fűtésben tudjuk hasznosítani, ami akár tízmilliós éves spórolást is jelent – fogalmazott a fürdő vezetője, [namelink name="Pőcze Lászlóné"].

[namelink name="Buzás Péter"]től megtudtuk: az elképzeléseknek megfelelően halad a városi távhőrendszer termálátalakítása is, a megvalósítás tervei a végső engedélyre várnak, így októbertől már működhet is a rendszer.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!