Makó és környéke

2008.06.12. 22:44

Templom épülhet Nagylakon

Nagylak - Két éven belül templom épülhet Nagylakon, mondta Kiss-Rigó László megyés püspök. Az önkormányzat ingyen biztosítaná a telket, és szeretnék, ha az ingatlan egybeépülne a napokban átadott haranglábbal.

Illyés Szabolcs

A trianoni békeszerződés az aradi vasútvonal mentén húzta meg a magyar–román határt 1920-ban, ami tragikusan érintette az akkor virágzó Nagylakot: Romániához került a település belterületeinek zöme. Így a magyar Nagylaknak – számos intézmény mellett – mindmáig nincs temploma, pedig testvértelepülésén katolikus, református és ortodox közösségek is működnek. Nyolc évtizede mindössze egyetlen imaház áll a hívek rendelkezésére. Kiss-Rigó László püspök a falu harangtornyának szentelésén ígéretet tett: egy-két éven belül templomot kaphat a falu.

– A végleges döntéshez persze számos egyeztetésre van még szükség – fejtette ki a megyés püspök. – Egy 80-100 fő befogadására képes épületben gondolkodunk, amelynek a költségvetése 40-60 millió forintra tehető.

Tölgyes Tibor Kálmán, egykor Nagylakon szolgáló pálos atya az új temp- lom lehetséges helyén. Fotó: Segesvári Csaba

Tölgyes Tibor Kálmán, egykor Nagylakon szolgáló pálos atya az új temp- lom lehetséges helyén. Fotó: Segesvári Csaba
– A nagylaki templom a megye egyik nevezetessége lehet, különösen, ha egy ökumenikus imahely épül, amihez hasonló egyelőre nincs a térségben – fogalmazott Gyarmati András polgármester, aki jelezte: egyértelmű szándék esetén természetesen ingyen biztosítják a telket a beruházáshoz. Hozzátette: a templommal együtt a falunak egy új, parkosított központja épülhet.

Nagylaké a negyedik

A szeged–csanádi egyházmegye területén jelenleg három templom építése van folyamatban, de két éven belül a költségvetés ezek mellett lehetővé teszi a negyedik, nagylaki beruházást is – árulta el Kiss-Rigó László püspök. Jelenleg a lőkösházi, a békéssámsoni és a baksi katolikus templom épületén dolgoznak.

Az ökumenikus szellemiség a megyés püspök szerint úgy kaphat teret, hogy a templom a katolikus közösség tulajdonában áll majd, hiszen ők lesznek a beruházók, de ingyen biztosítanák az istentiszteleti lehetőséget a testvéregyházak közösségei számára, így református, evangélikus, vagy ortodox liturgikus szertartásokat is tarthatnak majd a nagylaki templomban.

Lelkesedik az ötletért a harangtorony felajánlója, az egykor Nagylakon szolgáló Tölgyes Tibor Kálmán pálos szerzetes is, aki nagyon örülne, ha a keresztény egység szellemében valósulhatna meg Csongrád megye legújabb temploma.

– Szívesen miséznék magam is az új templomban, és biztos vagyok benne, hogy a nemzetközi útról is sokan letérnek majd a nevezetesség miatt. A legfontosabb azonban, hogy lelkiekben teljesen megújulhat a nagylaki közösség is – tette hozzá a szerzetes, aki a helyszínen mutatta meg, hol képzelné el a beruházást.

Címkék#Nagylak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!