Makó és környéke

2008.09.03. 22:58

Épül Makónál az M43-as

Makó - A hónap közepén kezdődik Makó környékén az M43-as építése, méghozzá a közúthálózat kímélésével. Közben a város a fürdőberuházásra is készül, pénzt ad a majdani fürdő nagyobb energiaigényének biztosítására, illetve a gyógyvíz és a gyógyiszap újraminősítésére.

Szabó Imre

Szeptember közepén indul az M43-as sztráda és a várost elkerülő út építése Makó térségében – hangzott el a képviselő-testület tegnapi ülésén. A polgármesteri tájékoztató keretében Németh Béla, a Magyar Aszfalt Kft. projektvezetője – ez a cég 16 kilométernyi szakasz megépítésére nyert lehetőséget a közbeszerzési pályázaton – elmondta: a munkálatokhoz jelentős részben a Marosból kitermelt homokot használnak fel, az építkezéshez szükséges egyéb anyagok zöme pedig vasúton, Földeákhoz érkezik majd, ahol aszfaltkeverő telepet is kialakítanak. A szállításhoz csak minimális mértékben használnak majd nagy forgalmú utakat, inkább a főként magántulajdonban lévő földutakon járnak majd a teherautók. Az átadás legvégső időpontja továbbra is 2010 augusztusa.

Szóba kerültek az ülésen más beruházások is. Például a fürdőé, amelyről [namelink name="Buzás Péter"] polgármester elmondta, a pályázat eredményéről még nem kaptak értesítést, ugyanakkor a kedvező elbírálás továbbra is több mint valószínű. Bizonyára ebben reménykedve döntött úgy a testület, hogy a majdani komplexum jelenleginél nagyobb áramigényének biztosításához, a műszaki feltételek megteremtéséhez átad hat és fél millió forintot a Makói Fürdőfejlesztő Kft.-nek, illetve megszavazott kétmillió forint önerőt a makói gyógyvíz és gyógyiszap összesen hatmillióba kerülő, pályázatból megvalósuló újraminősítéséhez.

Késik a termálvizes fűtés

Az eredeti tervek szerint idén októberben már nagyrészt termálvíz fűtötte volna a makói távhőszolgáltató rendszert, ami olcsóbbá tette volna a szolgáltatást. A tegnapi ülésen azonban kiderült, hogy erre még várni kell. Horváth Bernadett, a műszaki osztály vezetője Kovács Sándor felvetésére reagálva elmondta: a beruházás lebonyolítására kiválasztott társaság – várakozásaival ellentétben – nem kapott pénzintézeti hitelt a munka finanszírozására, ezért most új bankot keres. Most abban bíznak, a fűtési szezon végére, jövő áprilisra végeznek.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!