Makó és környéke

2008.09.15. 22:23

Kétélű kerékpárút Makón

Makó - Közel tíz kilométernyi bicikliút épül Makó utcáin uniós pénzből. Biztonságosabb lesz a közlekedés, sokan mégsem örülnek mondván: legyen kerékpárút, de ne a mi házunk előtt.

Bakos András

– Mi újság az Erdélyi püspök utcán? – szegezte a kérdést az újságírónak Horváth Bernadett, a makói önkormányzat műszakiosztály-vezetője a fürdőben tartott csütörtöki sajtótájékoztató előtt. Nem árulta el, honnan tudja, hogy pár perccel azelőtt a bicikliút-építés ellenzőivel találkoztunk. Nem is mosolyog. A városban uniós pénzből, 330 millió forintból jelentős kerékpárút-építés indult, eddig 4,2 kilométer út volt a bicikliseké, most 9,2 kilométer épül, tehát nő a közlekedők biztonsága. Makón három év alatt 63 biciklist ért baleset, a Kossuth utcán – ahol most építenek – egy télen iskolás kislányt gázolt halálra autó. A makóiak általánosságban örülnek a beruházásnak, de amikor a brigád megjelenik az ablak alatt, már nem olyan nagy az öröm. A közérdek és a magánérdek ütközik, ami komoly konfliktusforrás: emiatt kellett megépíteni például a Balatonnál a völgyhidat is.

Néhány helyen már elkezdődött az építés. Az is baj, ha nincs – de az is, ha a házam előtt építik. Fotó: Miskolczi Róbert

Néhány helyen már elkezdődött az építés. Az is baj, ha nincs – de az is, ha a házam előtt építik. Fotó: Miskolczi Róbert
A makói bicikliút közterületen épül, az önkormányzat mégse keménykedhet, mert a ház elejét a lakóknak kell rendben tartaniuk – és rendben is tartják. Virágos kertek, fák lesznek útban. Az Erdélyi püspök utcán lakó Kiss Géza – 1998 és 2002 között önkormányzati képviselő volt – 30 tiltakozó aláírást gyűjtött össze. Igaz, akadt a környéken lakók között, aki lapunknak azt mondta, a békesség – mármint a Gézához fűződő jó viszony megőrzése – érdekében írta alá a tiltakozást. Kiss azt mondja, egyszerűen nem logikus, amit az önkormányzat tesz. Ha a mostani tervek szerint, a házak előtt, a két fasor között vezetik az utat, nem lehet beállni autóval majd a bejáróra, az eke, az utánfutó is rálóg, ami szabálytalan. Másrészt: miért nem az aszfaltút mellé építi a város, vagy miért nem a túlsó oldalon vezeti majd el azt az irdatlan biciklisforgalmat, ott, ahol az óvoda és az iskola is van?

Adottság – 1742 óta

Nagyon régen alakultak ki azok az utcák, ahol most kerékpárutat próbálnak építeni: az Erdélyi püspök utca például eredetileg Nagyorosz utca volt; Tóth Ferenc helytörténész azt mondja, azért, mert a városba 1742-től erre a részre betelepített görög katolikus ruszinok liturgikus nyelve sokáig az orosz volt. Az utca ívén látszik is, hogy nem mérnök tervezte. Amikor a portahatárok kialakultak, még elég volt ilyen széles utca: az emberek gyalog, lóval vagy lovas kocsin vagy szánon jártak.

– Azért, mert a szabályok szerint az óvoda felőli oldalán az utcának a csatorna gerincvezetékét kell letenni. Az később épül, a bicikliutat pedig nem lehet fölverni, miután elkészült, mert akkor a törvény szerint vissza kell fizetni az uniós támogatást – feleli kérdésünkre Lajtár Líviusz irodavezető. Ő az önkormányzat által kinevezett kerékpárútügyi biztos, aki mindenkivel szívesen tárgyal arról, hogyan mehet a ház előtt a nyomvonal. Makón van már kerékpárútügyi zöldszám is:
06-80/820-039, ez üzenetrögzítős telefon, de minden bejelentésre, kérdésre reagálnak.

– A törvények és a lehetőségek határain belül bármit kérhetnek tőlünk, csak azt kérem a makóiaktól, ne kérjék, hogy a kerékpárút ne épüljön meg – mondta a helyi tévé kamerájába nézve Buzás Péter polgármester. – Mindenkivel egyeztetünk, fát is adunk, ha az útépítés miatt ki kell venni egy régit. Úgy ültetjük el, hogy ne zavarja a parkolást, és azért meg lehessen állni az úttal párhuzamosan a ház előtt.
Az építkezés egyes helyeken már elkezdődött, az Erdélyi püspök utcán még nem. Itt hétköznap délelőtt is nagy a forgalom, piacos napokon pedig még nehezebb elférni. Pedig muszáj lesz valahogy.

Mindenki okulhat

A kerékpárút-építéssel kapcsolatos lakossági aggályokat először Orosné Spák Hedvig (Fidesz) és Bakos Gáborné (PSZM) hozta szóba a képviselő-testület ülésén. A hozzászólásokból vita lett, a polgármester azt mondta, Orosnénak el kellene döntenie, hogy néhány szavazat megtartásáért politizál, vagy a város érdekében dolgozik. A képviselő erre azt mondta, ő annak idején megszavazta a bicikliút-építést – de hát neki ezek az emberek is szavazói, az ő érdekeiket is képviselnie kell. A polgármester azt mondta, szavait ne vegye kioktatásnak Orosné, ő viszont annak vette. „Akkor okuljál" – zárta le a vitát a polgármester.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!