Makó és környéke

2008.09.26. 23:20

Románul tanulnak Makón

Makó - Egyre több helyen lehet majd románul tanulni Makón. Igény van rá: turisztikai területen előny a román nyelvtudás, sőt van olyan álláshirdetés, amely már ezt szabja feltételül.

Major Zsuzsanna

A 43-as főút tranzitforgalmával sok külföldi – elsősorban román – fordul meg a városban. Nemcsak a fürdőben, hanem a helyi üzletekben, boltokban is. A nagyobb cégek, szemfüles vállalkozók már kaptak a lehetőségen: a térségi, és vele párhuzamosan a romániai hirdetőújságokban is találtunk olyan álláshirdetést, amelyben a román nyelvtudás feltétel, vagy előnyt jelent. Ezekhez az igényekhez alkalmazkodnak a helyi képzések is.

Rozsnyai Éva, a városi Tourinform-iroda vezetője lapunknak elmondta: a valós igényekre támaszkodva olyan turisztikai képzéseket is meghirdettek, amelyek román nyelvi órákat tartalmaznak. Az is elképzelhető, hogy a jövőben szervezésükben önálló nyelvi kurzus indul majd. A makói középiskolákban is van lehetőség a román nyelv tanulására. Például a Makói Oktatási Központban délutáni foglalkozásokon, és van olyan szak, ahol második idegen nyelvként lehet tanulni a románt – nyilatkozta Kincses Tímea, az Erdei Ferenc tagintézmény vezetője.

A boltokban is jó, ha szót ért egymással a vevő és az eladó. Fotó: Karnok Csaba

A boltokban is jó, ha szót ért egymással a vevő és az eladó. Fotó: Karnok Csaba
A helyi román kisebbségi önkormányzat elnökétől, Bekán Auréltól megtudtuk, ők az idén nem szerveztek nyelvi tanfolyamot, viszont, ha igény lesz rá, elképzelhető, hogy jövőre szerepet vállalnak a szervezésében.

Ezt tervezik a helyi munkaügyi központ munkatársai is: Pető Klára kirendeltségvezető elárulta, 2009-ben szeretnének olyan keresetvezérelt képzéseket indítani, amelyek keretében románul is tanulhatnak majd a résztvevők.

Döme János építőipari vállalkozó nemrég romániai telephelyű üzletébe keresett üzletkötőt. Nem talált Makón románul beszélő munkaerőt, így egy ottani lakost vett fel.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!