Makó és környéke

2008.11.11. 18:35

Egy év alatt összesen 435 milliót nyert pályázaton Apátfalva

Apátfalva - „Sohasem lesz belőlem politikus" – mondja a 33 éves apátfalvi polgármester, akivel olyan képviselő-testület dolgozik együtt sikeresen, amelynek fideszes, szocialista és magyar gárdista tagja is van.

Bakos András

Az elmúlt egy év alatt 624 millió forint értékben nyújtott be pályázatokat az apátfalvi önkormányzat. Ebből eddig 435 millió forintot nyertek a projektek, a többi elbírálásra vár. A jelzőlámpás gyalogátkelők építése már elkezdődött a 43-as úton, ezzel egy időben útépítő gépek dolgoznak a faluban, járdát újítottak fel és építettek. Jut pénz az iskola korszerűsítésére, a faluházra, akadálymentesítésre, játszóterekre, a buszmegállókra, és mindegyik utcának lesz végre névtáblája. Mindez egy 3300 lakosú település önkormányzatától komoly teljesítmény, főleg, ha az önkormányzat költségvetésében csak 30 millió forint áll rendelkezésre fejlesztési forrásként.

Az uniós és magyar pályázatokat sorra nyerő képviselő-testületben 3 fideszes, 3 szocialista, 5 független képviselő – köztük egy Magyar Gárda-tag is – dolgozik együtt. Az MSZP támogatta a polgármestert, a 33 éves Varga Pétert, aki 1997 óta foglalkozik településfejlesztéssel, alapító tagja a Pátfalváért Egyesületnek, vállalkozóként és pályázatíróként kereste a kenyerét.

Varga Péter szerint belőle sohasem lesz politikus

Varga Péter szerint belőle sohasem lesz politikus
A kérdésre – mit gondol arról, hogy az országos közélet válsága idején az érdemi politizálás az önkormányzatokba szorul vissza – jellemző választ ad:
– Belőlem sohasem lesz politikus, olyan választott tisztségviselő vagyok, akinek feladatokat kell megoldania, ehhez meg kell keresnie az összes szóba jöhető eszközt, pénzt. Ha adott, jól felhasználni, ha nincs, megszerezni, és élni a segítséggel – mondja Varga Péter. – Megkönnyíti a dolgunkat, hogy a testületben mindenki ismer mindenkit, nem tudunk magunkról újat mondani. Beszűrődnek politikai felhangok, de amikor fejlesztésről van szó, magát a feladatot nézi mindenki. Így pedig könnyű konszenzusra jutni. Nagyon jólesett, amikor a tavaszi falugyűlésen összesen három hozzászóló volt, és abból kettő köszönte a munkánkat.

Gyalogátkelő-építés Apátfalván. Egy ekkora falun meglátszik, ha százmilliókat költ fejlesztésre az önkormányzat. A szerző felvételei

Gyalogátkelő-építés Apátfalván. Egy ekkora falun meglátszik, ha százmilliókat költ fejlesztésre az önkormányzat. A szerző felvételei
Varga szerint az előző időszakokat azért nehéz összevetni a mostanival, mert egy ideig Apátfalva azokat a pályázatokat nyerte meg, amelyeket kötelező volt megnyerni. Még most is azért kapnak olyan magas pontszámokat a projektjeik, mert nagyon sok a pótolnivaló. Az önkormányzat bírja önerővel a fejlesztéseket, nincs folyószámlahitel, egyes fejlesztésekhez azonban – ilyen például a csatornázás – kölcsönt vesznek föl. Egy ekkora települési önkormányzat nem képes arra, hogy 2010 után továbbépítse Nagylakig a Makóig eljövő M43-ast. De már most készül arra az időszakra, amikor a tranzitforgalom a gyorsforgalmi útról lezúdul a falura. – Az egyetlen megoldás az M43-as továbbépítése lesz, de addig kell például a kerékpárút is, hogy a veszély mérséklődjön – véli a polgármester. – Ami a lámpás kereszteződéseket illeti, úgy vagyunk ezzel, mint a pedagógusok az ötvenszázalékos béremeléssel: tudomásul vettük, köszönjük szépen, de ez már régen járt nekünk.

Nem mindet ők írják

A polgármester szakmája hasznos az önkormányzatnak, de nem minden pályamunka itt készül. – Vannak olyan pályázatok, amelyeket magunk meg tudunk írni, de a komolyabb projektekhez mi is pályázatíró cég segítségét vesszük igénybe – oszlat el egy tévhitet Varga Péter.

Címkék#Apátfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!