Makó és környéke

2008.11.14. 20:35

Étkeztetési gondok a makói kórházban

Makó - Egyre nehezebben tudja fenntartani a makói kórház a nagyjából egy éve bevezetett új étkezési rendet, amely szerint az itt kezelt páciensek, ha állapotuk engedi, többféle menüből választhatnak. Az ok: a többletköltségek finanszírozását nem igazították az áremelésekhez.

Szabó Imre

Lassan egy éve, hogy a makói kórházban is többféle menüből választhatnak ebédet a bent fekvők. Az ételt is névre szólóan felcímkézett, hőtartó, zárt edényben kapják, ami egyebek mellett a lehető leghigiénikusabb megoldás. Amikor az új rendszerről beszámoltunk, azt is megírtuk: a szükséges eszközök beszerzésére hárommillió forintot fordíthatott az intézmény, az étkezésre fordítható normatíva pedig 318 forintról 550-re nőtt – ez egy éttermi menüebéd árának felelt meg nagyjából.

A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház gazdasági igazgatója, Pásztor István azonban megjegyezte: a gazdagabb választék fenntartásához szükséges plusznormatívát csak az első hónapra kapta meg az intézmény, és csak remélni lehet, hogy ezt valamilyen formában a továbbiakban is megtéríti a központi költségvetés.

Az étkeztetés költségei emelkedtek – a finanszírozás változatlan maradt. Fotó: Miskolczi Róbert

Az étkeztetés költségei emelkedtek – a finanszírozás változatlan maradt.
Fotó: Miskolczi Róbert

Mint most megtudtuk, a gazdasági igazgató várakozása csak részben teljesült. Az étkezésre fordítható pluszösszeggel ugyan annak idején megemelték a kórház finanszírozását, azóta azonban ez változatlan maradt, miközben az árak – többek között az élelmiszereké is – jelentősen megemelkedtek. Ez azt jelenti, hogy a kiadások egyre nagyobb hányadát kell az intézménynek magának kigazdálkodnia valahogy – és ez nem csak az étkezésre igaz. Ami biztos: az élelmezésen spórolni nem tudnak, hiszen a tizenöt fővel működő konyhát kevesebb emberrel nem tudják üzemeltetni, az ételek minőségéből pedig nem akarnak engedni. A makói kórházban egyébként jelenleg 226 beteg étkeztetéséről kell gondoskodni naponta, napi öt alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!