Makó és környéke

2008.11.26. 19:41

Makói rehabilitációs gép

Makó - A makói kórház megint közelebb került egy lépéssel ahhoz, hogy regionális rehabilitációs központtá válhasson: beszerzett egy olyan komplex végtagmozgató gépet, amilyenből Szegedet is beleértve sincs még egy a környéken.

Szabó Imre

A másfél milliós értékű berendezést két hete hozták, eddig negyven beteg használta – érezhető javulást hozott mindenkinek.

– Érzem, hogy könnyebben mozgok, mióta használom. Szinte mindennap igénybe veszem; kényelmes, mert székben ülve lehet használni, és a legkevésbé sem megerőltető, mert a lábaimat maga a gép mozgatja – mondta lapunknak a makói kórház rehabilitációs osztályán a kiszombori Varsányiné Szabó Annamária. A csípőprotézis-műtéten négy hete átesett asszonyt arról kérdeztük, látja-e hasznát az intézmény által beszerzett új végtagmozgató berendezésnek. A készülék egyébként a maga nemében páratlan a környéken, beleértve Szegedet is. Vannak olyan készülékek, amelyek képesek a sérült, lebénult kar vagy a láb mozgatására, de olyan, amely akár egyszerre is tudja mozgatni az alsó és a felső végtagokat, nincs még egy. Használata ráadásul biztonságosabb, mint mondjuk egy szobakerékpáré: egyensúlyozni sem kell rajta.

Mint Fiszter Ildikó főorvostól megtudtuk, a végtagok mozgatásával az elgyengült izmokat képes megerősíteni, oldja az ízületek merevségét. Milyen betegségek esetében alkalmazható sikerrel? Többek között gerincvelő- vagy koponyasérülés, izomgyengeség, izomgörcs vagy alsó végtagi ízületi kopásos betegség, csont- és ízületi műtét vagy protézisműtét után használható rehabilitációra. A makói kórház új, ötvenágyas rehabilitációs részlegén a két héttel ezelőtti beszerzés óta negyvenen használták – Fiszter Ildikó szerint az itt kezelt sérült vagy fogyatékos emberek nagy részénél érdemes ezzel kiegészíteni a rehabilitációs terápiát. A másfél milliós értéket képviselő berendezés beszerzésével az intézmény egy lépéssel ismét közelebb került ahhoz, hogy regionális rehabilitációs központtá válhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!