Makó és környéke

2009.01.14. 19:01

Egyetlen mozi sincs a makói térségben

Makó - Egy éve szűnt meg a rendszeres vetítés a makói térség utolsó mozijában, a pitvarosiban; Makón két éve nincs filmszínház. A kis vidéki vetítőtermek reneszánszához komoly, milliós beruházásokra lenne szükség – véli a kiszombori művelődési ház igazgatója. Aki most filmet akar nézni, plázába jár, vagy DVD-t kölcsönöz.

Szabó Imre

Egy éve nincs rendszeresen vetítő mozi a makói kistérség településein, beleértve Makót is. Akkor szűnt meg a hetenkénti előadás Pitvaroson, azon a településen, ahol a legtovább kitartott a filmszínház. Mint annak idején megírtuk, az akkor háromszázezer forintos éves költségvetéssel, a helyi művelődési házban üzemelő kis mozi a végén már csak hétvégente, átlag húsz-harminc érdeklődőnek vetített – a nézőtér egyébként száz férőhelyes. Az önkormányzat sokat áldozott az épületre, pályázott is, például művészfilmek fesztiválját rendezték itt meg, ám az érdeklődés folyamatos csökkenését látva a mozinak a megszokott formában nem volt jövője.

Mint az azóta a Provita Segítő Szolgálat által működtetett kultúrház munkatársától, Hájas Ritától megtudtuk, mostanában havi egy-két előadás van alkalomszerűen attól függően, hogy mikor sikerül filmet szerezni Hódmezővásárhelyről. A vetítések egy pályázati támogatásnak köszönhetően ingyenesek, a látogatottság a filmektől függő – olykor akár hetvenen is bejönnek, még a közeli községekből is. Pitvaroson egyébként az ötvenes évek óta vetítettek, a művelődési házba pedig bő egy évtizede költözött a terem.

Kiszomboron sokéves szünetet követően 2003 tavaszán indult újra a mozi a művelődési házban, de 2005 nyarán itt is felhagytak a vetítésekkel. Az igazgató, Nagy Lőrinc lapunknak elmondta: a százhetven férőhelyes nézőteret az indulás utáni hónapokban még hatvan-hetven fő elfoglalta, az újdonság varázsának elmúltával azonban elapadt a tábor, elfogyott a lelkesedés. Úgy vélte, a nézők nagyjából fele plázákba, nagyobb mozikba jár azóta, a másik fele pedig kölcsönzi vagy letölti a filmeket, és otthon nézi meg.

Van-e esélye a filmszínház újbóli elindításának? A fiatal intézményvezető szerint elvben igen, hiszen a mozi közösségi program, ami iránt még mindig van érdeklődés, ráadásul van egy réteg, amely nemigen tud egy közeli nagyvárosban mozizni: a fiatalokat a szülők nem szívesen engedik el messzire, családoknak pedig az útiköltséggel, s a többi kiadással együtt már drága a pláza. Ahhoz azonban, hogy egyáltalán kiderüljön, vissza lehet-e csalogatni a nézőket a kis vidéki mozikba, mindenütt komoly beruházásokra volna szükség. Zomboron a nézőteret épp a közelmúltban korszerűsítették nagyon igényesen, vetítőgép is van, ám fel kellene újítani, ahogyan például új mozivászonra is szükség lenne, és a hangosításra is költeni kellene. Mindez együtt többmilliós beruházást igényelne, az e célt szolgáló pályázatok kiírásai viszont nagyon szigorúak – mondta Nagy Lőrinc.

Makón kétmillió volt a veszteség

A Páger Antal nevét viselő makói filmszínházban 2007. január 31-én futott le az utolsó tekercs. A helyi ipartestület működtette, ám a mozi az utolsó időkben évi kétmilliós veszteséget termelt, és több tízmillós beruházást igényelt volna a technika, illetve az épület korszerűsítése. Az épület bejárata azóta zárva, ám mint korábban hírül adtuk, az önkormányzat megfelelő pályázati lehetőség esetén hasznosítaná egy filmszínházat is magában foglaló szabadidős centrum részeként.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!