Makó és környéke

2009.02.12. 22:00

Erdei János nevét viselheti a makói sportcsarnok

Makó - Zöld utat kapott az az elsőként lapunkban, tavaly tavasszal nyilvánosságra hozott ötlet, hogy a makói sportcsarnok vegye fel a néhai kiváló makói ökölvívó, Erdei János nevét. Az olimpikon családja örül, és már relikviák felajánlásán gondolkozik.

Szabó Imre

Erdei János néhai makói olimpikon ökölvívó nevét fogja viselni a város sportcsarnoka. Az elképzelésről, hogy nevet kellene adni a látványosságként is számon tartott, Makovecz-stílusjegyeket magán viselő, kilenc éve avatott épületegyüttesnek, elsőként lapunk számolt be majdnem pontosan egy esztendeje. Az ötletgazda Molnár László MSZP-s önkormányzati képviselő, sporttanácsnok volt. Ő találta ki azt is, hogy a névadó a már eltávozott jó néhány jeles makói sportkiválóság közül éppen Erdei János legyen. Amúgy nem ez volt az első névadási ötlete: ő találta ki, hogy az egykori sajtócézár nevét viselje a város középiskolai kollégiuma. Az elképzeléssel – mint beszámoltunk róla – elsőként a családot kereste meg, akik nagy örömmel fogadták a javaslatot. Képviselő-testületi ülésen először tavaly március végén hangzott el az indítvány, tegnap pedig előterjesztésként került a képviselők elé, akik támogatták szavazataikkal.

Kilenc éve áll a Makovecz-stílusjegyeket magán viselő épületegyüttes.. Fotó: Gyenes Kálmán

Kilenc éve áll a Makovecz-stílusjegyeket magán viselő épületegyüttes.
Fotó: Gyenes Kálmán

A jó hírt örömmel fogadta az unoka, ifjabb Erdei János. Lapunknak azt mondta, szívesen átadna a család által őrzött relikviákból néhány értékes emléktárgyat, és abban is szívesen segédkezne, hogy a sportcsarnokban legyen egy tabló, amely bemutatja nagyapja életútját. A József Attila Gimnázium felújításakor épült, és a közművelődési kht. által üzemeltetett makói sportcsarnok egyébként méltó viselője lesz Erdei János nevének, hiszen már országos versenyeknek, nemzetközi mérkőzéseknek is otthont adott. Ötletként felmerült már az is, hogy a rendezvényt bokszgálával is összekötik, amelyre meghívják Erdei Zsoltot is – igaz, Madár csak névrokona a makói olimpikonnak. Az előcsarnok falán, az olimpikonok márványtábláján különben jelenleg is olvasható Erdei János neve.

Erdei János 1952-ben, olimpiai formaruhában. Fotó: családi archívum

Erdei János 1952-ben, olimpiai formaruhában.
Fotó: családi archívum

Elégtétel is lesz a névadó

Az 1919-ben a Tinódi utcában, egyszerű gazdálkodók fiaként született Erdei János örökös magyar bajnok volt, ám rajta kívülálló okok miatt sem Európa-bajnoki, sem olimpiai aranyérmet nem kaphatott. A pontozóbírók Milánóban azért ütötték el az Eb-aranyéremtől, hogy egy hazai ökölvívónak kedvezzenek, a Helsinkiben rendezett olimpián pedig az úgynevezett „baráti" országok részéről született politikai döntés: mivel Magyarországnak Papp László személyében már van olimpiai bajnok ökölvívója, Erdei nem juthat a dobogó közelébe. Így is történt: már a negyeddöntőbe sem kerülhetett be, ötödik lett, miután a későbbi csehszlovák aranyérmestől pontozással kikapott. Ez aztán egész életében nyomasztotta. 1997-ben halt meg, a református temetőben nyugszik; ravatalánál eljátszották a Himnuszt, és olimpiai mezben helyezték örök nyugalomra.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!