Makó és környéke

2009.07.30. 21:32

Defibrillátor: van, ahol már civileknek is hozzáférhető

137 ember sajátítja el nyár végéig Makón az újraélesztés fogásait. A Maros-parti városhoz hasonlóan Szentesen és Csongrádon sincs közterületen defibrillátor, Szegeden és Vásárhelyen viszont civilek számára is hozzáférhető a több százezer forintos életmentő készülék.

Kormos Tamás

Egy februári tragédia után döntöttek úgy a makói önkormányzati képviselők, hogy a kórházzal karöltve újraélesztési tanfolyamot szerveznek. Egy baráti kosárlabdameccsen elhunyt egy fiatalember, mert nem sikerült újraéleszteni. A további halálesetek elkerülése érdekében határozott a tanfolyam megszervezéséről, finanszírozásáról a város vezetősége.

Elsőként a város sportszakemberei vettek részt ezen a fejlesztő foglalkozásokon. Hamarosan az önkormányzati intézmények, óvodák, iskolák dolgozói követik majd őket. A tervek szerint a nyár végéig összesen 137 ember sajátíthatja el az újraélesztés fogásait.
A testületi üléseken már többször szóba került, hogy defibrillátorokat kellene elhelyezni a város forgalmasabb pontjain. Egy-egy berendezés ára azonban több százezer forint, így csak sikeres pályázatok útján tudná ezt a város finanszírozni.

A szegedi Kígyó patikában van életmentő készülék. Fotó: Frank Yvette

A szegedi Kígyó patikában van életmentő készülék.
Fotó: Frank Yvette

Ennek kapcsán annak néztünk utána, vajon a megye városai közül van-e olyan, amelyben a civilek is hozzáférhetnek ehhez az életmenő eszközhöz.

Makóhoz hasonlóan Szentesen és Csongrádon nincs a közterületeken defibrillátor. Ezzel a berendezéssel a fenti városokban csak a kórházak, a mentősök, illetve a háziorvosok egy része rendelkezik.

A vásárhelyi egészségügyi létesítményeken kívül még a városi strandon és sportuszodában, valamint a polgármesteri hivatalban található defibrillátor.

Szegeden a Cora Áruházban, a CIB Bank Kiss Menyhért utcai fiókjában, valamint a Kígyó Gyógyszertárban van életmentő készülék az egészségügyi létesítményeken kívül.

20 percenként egy halott

Magyarországon éves átlagban naponta 70 embernek áll le hirtelen a szíve, azaz minden huszadik percben emiatt hal meg valaki. Ezzel szemben a hazai elsősegélynyújtó hajlandóság – becsült adatok alapján – nagyon alacsony: a mentő kiérkezéséig a segíteni szándékozó laikusok a betegek mindössze 1–2 százalékánál kezdik el az újraélesztést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!