2009.07.04. 00:39
Szenzációs makói ivóvíz- tisztítási technológia
Makó - A hasznosítás kapujában áll az a tisztítási technológia, amit Makón, a helyi ivóvíz-szolgáltatóval együttműködve dolgoztak ki. A kutatás túl van a sikeres kísérleteken.
Több évig tartó kutatómunkával, hazai és külföldi szakemberek bevonásával, uniós támogatással fejlesztettek ki a Makó Térségi Víziközmű Kft. közreműködésével – egyebek között az itteni kutak vizét felhasználva – azt a víztisztítási technológiát, amely az arzéntartalom, de a metángáz és az ammónia szintjének csökkentésére is alkalmas.
Emlékezetes: a kutatómunka kezdetén megírtuk, hogy a technológia kidolgozására azért volt szükség, mert bár a magyar ivóvíz iható, egészséges, az Európai Unióba történt belépésünkkel szigorúbbakká váltak az előírások.
A probléma azért tűnt kemény diónak, mert korábban nem volt olyan technológia, amellyel ezt ipari méretekben viszonylag olcsón meg lehetett volna oldani. A több hagyományos szűrési módszer ötvözeteként leírható makói eljárás ezzel szemben költségkímélő és környezetbarát módszer, amely ráadásul klórmentesen teszi tisztává az ivóvizet.
Még tisztább lehet a csapvizünk.
Illusztráció: Segesvári Csaba
A technológia alapjául szolgáló berendezést azonban mind a mai napig nem gyártják, nem forgalmazzák, nem működik sehol. Medgyesi Pál, a makói vízszolgáltató társaság vezérigazgatója ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: a dologgal még nincsenek elkésve, hiszen Magyarországon az ivóvíz uniós szabvány szerinti tisztítására 2012 az új határidő. Várhatóan 800 településen lesz szükség valamiféle tisztításra, s a makói technológia Csongrád megyében, de sok helyütt a Dél-Alföldön, s bizonyára másutt is alkalmazható lesz. Azok a források, amelyekből az ivóvíz-szolgáltatók finanszírozhatják majd a tisztításhoz szükséges beruházásokat, várhatóan jövő év elején nyílnak meg. A siker érdekében Medgyesi Pál több hazai társasággal is összehozta a konzorciumban legnagyobb erőt képviselő holland céget – a tárgyalások folynak.