Makó és környéke

2009.07.14. 20:56

Üres flakonokból épült tutajok a Maroson

Makó - Az üres üdítőitalos flakonokat a legtöbben eldobják, sokat látni belőlük a folyók sodrában is – a Maros-parton táborozó cserkészek viszont tutajt építettek belőlük. Holnap reggel csorognak le velük a Tisza-torkolatig. Így hívják fel a figyelmet arra, hogy vigyázni kell folyóink tisztaságára.

Szabó Imre

Makói, szegedi és szőregi cserkészek – összesen 40-en – táboroznak a Maros-parti strandon Makónál. A fiatalok különleges vállalkozásba fogtak: tutajokat építettek az általuk összegyűjtött üdítős flakonokból. A parancsnok, Laurinyecz Mihály lapunknak elmondta, akciójukkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ezeket a palackokat senki se dobja el.

Tavaly október óta gyűjtötték őket, most lezárva nejlonzsákokba rakták és tutajokat építettek belőlük, oly módon, hogy deszkákból, saját kezük munkájával alapot készítettek hozzájuk, majd a zsákokat felülről rákötözték, rögzítették. Olyan sok flakont sikerült összegyűjteniük, hogy egy 10-szer 10 méteres, illetve 6 darab, 5-ször 5 méteres tutajt tudtak összerakni több napos munkával.

Holnap indulnak Szegedre. Zsákba kötött palackokon úszik a cserkészek által épített tutaj. A szerző fotója

Holnap indulnak Szegedre. Zsákba kötött palackokon úszik a cserkészek által épített tutaj.
A szerző fotója

Aki kételkedik abban, hogy a már vízben lévő alkalmatosságokkal valóban lehet hajózni, holnap reggel 8 után nézheti meg, miként indulnak el a strandtól. Egészen a Tisza-torkolatig fognak velük sodródni. Célba érés után pedig, mivel valódi ökotutajokról van szó, szétszedik őket, és minden egyes alkatrészüket hasznosítani fogják: a palackokat és a zsákokat hulladékgyűjtőbe viszik, a faanyagot pedig alkalomadtán eltüzelik majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!