Makó és környéke

2010.01.29. 21:58

Répáshután is sok Makó nevű ember él

Makó - Nem csupán Makón élnek szép számmal Makó családnévvel emberek, de például egy kis borsodi faluban, Répáshután is. A 480 lelkes községben 8-an viselik ezt a nevet.

Szabó Imre

Egy kis Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban, Répáshután sok Makó nevű ember él – hívta fel figyelmünket egy olvasónk lapunk online fórumában. Bejegyzését ahhoz a cikkhez tette, amely arról szólt: Makó egyedülálló város a megyében abból a szempontból, hogy többen a származásra utaló -i toldalék nélkül viselik családnévként a város nevét. Megírtuk: a XIII. század második felében Makó bán volt a vidék földesura, miatta lett Makófalva a település, de arról is szóltunk, hogy a ma élő Makók nem leszármazottai, az a család ugyanis a mohácsi vész idején kihalt. Megírtuk azt is, hogy a szólásnak, amely úgy szól: messze van, mint Makó Jeruzsálemtől, nincs köze se a városhoz, se a névadó földesúrhoz, II. András 1217-es keresztes hadjáratának egyik vitézét örökíti meg. Bemutattunk a városban ismert Makókat is, így például Makó Evelyn ifjúsági kick-box-világbajnokot, édesapját, egyben edzőjét, Makó Jánost, valamint Szirbikné Makó Tímea ügyvédet.

A 220 esztendeje szlovák, német és rutén üveghutás mesterek által alapított, jelenleg 480 lelkes Répáshuta telefonkönyvében két Makó családnevű embert találtunk – ugyanannyit, mint a makóiban. Ez azért is figyelemre méltó, mert a falu lakosságának csak a fele magyar, a többiek szlovákok. Egyikük, Makó Gáspár rokkantnyugdíjas nehézgépkezelő kérésünkre összeszámolta, hányan vannak a répáshutai Makók: összesen nyolcan – viszont szegről-végről mind rokonai. Azt nem tudta megmondani, honnan ered a nevük, de abban biztos, hogy igazi magyar név, amúgy az ő vidékükön csakugyan gyakoribb, mint másfelé. Makón még nem járt, de természetesen hallott a városról, és büszkén viseli ezt a nevet.

Makó egyébként természetesen nincs olyan messze Répáshutától, mint Jeruzsálemtől: 2040 helyett mindössze 370 kilométer a távolság.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!