Makó és környéke

2010.05.13. 22:25

Dobra verik a makói cipőgyárat

Makó - Május végén elárverezik a makói cipőgyár épületegyüttesét, 160 millió a kikiáltási ára. A volt dolgozók többsége információink szerint már megkapta elmaradt járandóságait.

Munkatársunktól

Elárverezi a felszámoló az egykori makói cipőgyár, azaz a Maroscipő Ipari Kft. épületeit. Összesen 3 ingatlanról van szó, amelyek mind az Eötvös utcában, egymás szomszédságában vannak; a legkisebb 899, a legnagyobb 1123 négyzetméter alapterületű. A felszámolást végző Horizont Holding Zrt. egyben szeretné ezeket értékesíteni, a komplexum értékét 160 millió forintra becsülik. A felszámolóbiztos, Budai Zoltán lapunknak azt mondta: nem tudja megbecsülni, lesz-e érdeklődő rá ezen az áron.

A nagy múltú társaságnak, amelynek jogelődjét, a Cipő és Csizma Kisipari Szövetkezetet helybéli suszterek alapították 1949-ben, évek óta voltak gondjai. Többször is írtunk arról, hogy a könnyűipar általános válsága és a kínai tömegáruk térhódítása miatt a főként német piacra, bérmunkában termelő vállalat egyre kevesebb megrendelést kapott. Fénykorában, amikor a szovjet piacra termelt, volt, hogy 200 embert is foglalkoztatott, tavaly tavaszra viszont felmondott az utolsó 30 alkalmazott is, mert a bérfizetés bizonytalanná vált. Igaz, ekkorra kifizetetlen számlák miatt már akkor sem gyárthatott volna semmit a társaság, ha marad dolgozója – az áramot ugyanis kikapcsolták.

A vállalkozás végelszámolása idén februárban fordult át felszámolásba, a volt dolgozók többsége ennek során kapta meg elmaradt járandóságait a bérgarancia alapból – korábbi becslések szerint a cég 10 millió körüli összeggel tartozott az embereknek. Volt köztük, aki bíróság elé is vitte követelését, és meg is nyerte a pert. A Maroscipőnek egyébként 100 milliósra becsülhető a teljes adósságállománya. Az összeg nagy része banki tartozás, de vannak követelései az adóhatóságnak és a közüzemi szolgáltatóknak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!