Makó és környéke

2010.05.26. 21:46

Építésre kap pénzt a város, felújításra nem

Makó - Miközben Makó joggal büszke az újonnan, sok tízmillióból megépült kerékpárút-hálózatára, vannak olyan régi szakaszok, amelyeket fel kellene újítani.

Munkatársainktól

Néhol szinte a lelket is kirázza az emberből – ezt tapasztaltuk, amikor végigtekertünk a másfél kilométeres Justh Gyula utcai kerékpárúton egy olvasónk panasza nyomán. H. Kovács Ferenc azért kereste fel szerkesztőségünket, mert a minap megbüntette a rendőr, a Justh Gyula utcán ugyanis nem a bicikliúton, hanem a vele párhuzamos úttesten hajtott elektromos kerékpárjával. Nem vitatja a büntetés jogosságát, de azt mondja, ha nem akarja, hogy szétessen alatta a kétkerekű, kénytelen az autóúton közlekedni. Tudomása szerint már aláírásokat is gyűjtöttek, kérve az önkormányzatot a kerékpárút felújításra.

Miután a Vásárhelyi utcai kereszteződéstől egész a gyárnegyedig végigtekertünk a kerékpárúton, igazat kellett adnunk olvasónknak. Az aszfaltcsík döcögős, hepehupás, repedésektől szabdalt. A legrosszabb talán az út első harmada, a bölcsődéig, a rendelőig, de később sem sokkal jobb. A több mint két évtizede épült bicikliútról a rajta rendszeresen közlekedők egyébként azt mondják, már akkor sem volt tökéletes, amikor átadták. Egyébként a Justh Gyula utcára nagyon sokan a Vásárhelyi utcáról kanyarodnak be – ott is van egy bő egy kilométeres kerékpárút, amelyre ugyancsak ráférne a felújítás.

A Justh Gyula utcai bicikliút hepehupás, repedésektől szabdalt. Fotó: Szabó Imre

A Justh Gyula utcai bicikliút hepehupás, repedésektől szabdalt.
Fotó: Szabó Imre

Csak új bicikliút építésére adnak pénzt

Az önkormányzatnál is tudják, hogy a Justh Gyula utcai bicikliutat fel kell újítani, és azzal is tisztában vannak, hogy az út karbantartása a város feladata. Pályáztak is az ehhez szükséges pénzre a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál, de nem nyertek – tájékoztatott Horváth Bernadett beruházási csoportvezető. A város közben rendre megnyeri azokat a pályázatokat, amelyek új utak építéséről szólnak. De ugyanez a helyzet más településen is. Ez azért van így, mert bicikliút felújítására az Unió egyáltalán nem ad pénzt. Hazai forrás is csak egy volt erre eddig, a már említett GKM alapja. Ide ezután is pályázik Makó, hátha legközelebb sikerül nyerni.

Címkék#Makó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!