Makó és környéke

2010.06.30. 18:32

Makón idén nem lesz tűzijáték

Makó - Nem rendez tűzijátékot, nem fogad testvérvárosi delegációkat, nem szed mezőőri járulékot, s egynaposra sűríti a Hagymafesztivált idén a makói önkormányzat. A megspórolt pénzt a jég- és belvízkárt szenvedett gazdák megsegítésére fordítja.

Bakos András

A képviselő-testület ülése gyászszünettel kezdődött, a közelmúltban elhunyt pedagógusra, Oros Károlyra, Orosné Spák Hedvig képviselő férjére emlékeztek a jelenlévők. Eldőlt, hogy a város – így is segítve a jég- és belvízkárt szenvedett gazdálkodókat – nem szedi be idén a mezőőri járulékot, miközben a szolgáltatást fönntartja, nem rendez tűzijátékot augusztus 20-án, közmunkát szervez, zárolja a külkapcsolatokra szánt pénzt, amivel együttesen több mint 15 millió forintot lehet megspórolni. Az alapítvány is várhatóan egynaposra sűríti a Hagymafesztivált. Toldi János saját képviselői alapjából is segítséget ajánlott, és nyilvánvalóvá vált: az árvízkárosultak javára összegyűlt adományoknak most itt van helyük.

A polgármester arról számolt be, hogy tárgyalt a Bio-Pannónia dolgozóival – akikre elbocsátás vár, miután új cég nyerte el a szemétszállítás feladatát. Először paprikás hangulatban beszélgettek, de mindenkinek segítséget tud nyújtani az álláskeresésben a város a munkaügyi központtal közösen, bár ez még nem befejezett történet.

Tárgyalta a testület a most véget érő ciklusra kitűzött gazdasági és munkaprogramot. Buzás Péter azt emelte ki, hogy korábban ilyen értékű, 18,5 milliárdnyi fejlesztési forrás nem érkezett ide, az ellenzék viszont azt vetette fel, hogy a csatornázást, az új fürdőt és az M43-ast még ebben a ciklusban akarta befejezni a városvezetés, ez mégsem sikerült.

Orbán Imre nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy a képviselő-testületi ülések időpontját az önkormányzat nem egyezteti Mágori Józsefné országgyűlési képviselővel, pedig sok témában neki frissebb információi lehetnek. A polgármester azt felelte, a belvízkárok ügyében tartott fórumok időpontját mindig a képviselővel közösen tűzte ki. Gazdag János, aki 1994 és 1998 között volt parlamenti képviselő, azt mondta, a testületi ülések szerdai időpontján nem érdemes változtatni, egy hónapban egyszer lehet úgy intézni a pesti elfoglaltságot, hogy ideérjen az ember.

Az ülés előtt másfél millió forint értékben kapott üzemanyag-utalványt a Makói Rendőrkapitányság a várostól. Palicz András kapitány azt mondta, ez a havi 100–120 ezer forinttal több „benzinpénz" komoly segítség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!