Makó és környéke

2010.07.04. 23:10

Erdei Ferencet is leválthatják

Makó - Ha a Fidesz nyeri ősszel az önkormányzati választást Makón, várhatóan megváltozik a Makói Oktatási Központ Erdei Ferenc Tagintézményének neve. Tavasszal már Návay Lajos tiszteletére állítottak emléktáblát az aulában, Erdei szobrának viszont, amely ugyanoda került volna, azóta sem találnak jó helyet.

Bakos András

Egy valóságos és egy láthatatlan Erdei-szobor is van Makón. Előbbi az Erdei Ferenc téren áll – a másikat most a Makói Oktatási Központ Erdei-tagintézménye és a Pulitzer-kollégium mellé javasolta elhelyezni a képző- és iparművészeti lektorátus. Ez már a negyedik helye lenne: Hadik Magdolna szobrászművész 1971-ben készített, s a városnak ajándékozott portréja először a művelődési központban állt, majd 1988-tól az Erdei Ferenc szakközépiskola külső udvarában. Tíz év múlva a belső udvarba került, majd 2004-ben – mivel elkezdték építeni az új kollégiumot – útban volt, ezért áthelyezték az iskola sportpályája mellé. Innen a zsibongó építése miatt vették le 2007-ben, s az volt a terv, hogy ha az új közösségi tér elkészül, ott kap helyet. Aztán nyilvánvalóvá vált, hogy oda sem kerülhet, megváltoztak a körülmények. A szakközépiskola tulajdonosa a város, működtetője a megyei önkormányzat. 2006 óta a jobboldal vezeti a megye közgyűlését, az intézményt Makói Oktatási Központ név alatt összevonta a Galamb József szakközépiskolával, s nem állította fel a szobrot az aulában. A város kompetenciája, hogy új helyet keressen neki.
Véletlen egybeesés, hogy november 30-án, amikor a lektorátus a makói önkormányzattal közösen szemlét tartott a legjobb helyszínnek tartott Pulitzer-kollégium előtt, a megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna épp Návay Lajos emléktábláját avatta ötven méterrel messzebb, odabenn, az iskola aulájában. A MOK igazgatója, Horváth Zoltán ezért nem tudott elmenni a szoborszemlére.

A városi képviselő-testület szerdán tárgyalt a szobor újbóli fölállításáról, végül mégis olyan határozat született, hogy célszerűbb meghagyni ezt a döntést a következő képviselő-testületnek. A makóiak úgy látják, ha ősszel a Fidesz nyeri az önkormányzati választást helyben, a tagiskola nevét is meg fogják változtatni, Návay Lajosra. – Ez közgyűlésen még nem került szóba, és egy ilyen döntést a tulajdonos egyetértésével célszerű meghozni – felelte kérdésünkre Kovács Kálmán, a megyei közgyűlés alelnöke. Hozzátette: neki nagyon rossz véleménye van Erdeiről, és szerinte valóban célszerű döntés lenne a névváltoztatás.

Népi író helyett alispán

Erdei Ferenc (1910–1971) népi író, szociológus, politikus, a parasztpárt egyik alapítója, makói hagymakertész család sarja a hívei szerint is „széles úton járt": 1949 és 1953 között földművelésügyi miniszter volt, amikor szovjet mintára bevezették a kuláklistát, lesöpörték a padlásokat, ellehetetlenítették a gazdálkodó családok életét. A forradalomban Nagy Imre mellett állt, de Kádár közbenjárására kegyelmet kapott. Az MTA főtitkára, majd az Agrártudományi Kutató Intézet igazgatója lett, szerepe volt az 1959-es téeszesítésben. Návay Lajos (1870–1919) Csanád vármegye alispánja, a Képviselőház elnöke, a történészek szerint a tiszta közélet megteremtésének elkötelezett híve volt. Szamuely Tibor terrorkülönítménye hurcolta el földeáki kastélyából, és gyilkolta meg 1919. április 27-én. Nevét az 1923-as alapítástól 1946-ig már viselte az iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!