Makó és környéke

2010.11.24. 16:40

Nem maradhat torzó a fürdő Makón

Makó - Bár még nem került pont a makói fürdő ügyében indított vizsgálat végére, mindenki biztos abban, hogy megépül a létesítmény. A makói képviselő-testület szerdai ülésén 7 igen és 5 tartózkodás mellett úgy döntöttek a városatyák, hogy a Pulitzer-kollégium előtti térre kerül Erdei Ferenc szobra.

Szabó C. Szilárd

Központi téma volt szerdán a makói képviselő-testület ülésén a 3,6 milliárd forintból épülő fürdő ügye. [namelink name="Buzás Péter"] polgármester hangsúlyozta: a szakma és az irányítóhatóság nagyon korrekt módon áll a beruházáshoz, amely nem maradhat félbe. Reményei szerint a szabálytalansági vizsgálat napokon, heteken belül pozitív eredménnyel zárul. [namelink name="Kovacsics Imre"] fürdőigazgató szerint a [namelink name="Makovecz Imre"] tervezte, látványában egyedi makói fürdő Magyarország ékköve lehet. Hangsúlyozta: bebizonyítja, hogy a jövő nyáron megnyíló létesítmény nem három év után, hanem már az első esztendőben nyereséges lesz. A kivitelező Keviép nevében [namelink name="Sztermen Péter"] termelési igazgatóhelyettes elmondta: ha most leállítanák a beruházást, s fél év után újraindítanák, akkor számításuk szerint 1,5 milliárd forinttal kerülne többe a fürdő megépítése. Sztermen ugyanakkor biztos abban, hogy a létesítmény megépül, nem marad torzó, arról ugyanis nem csupán Magyarországon, de Európában is értesülnének az emberek, s ez senkinek sem lenne jó. [namelink name="Gál Sándor"] képviselő közölte, hogy a Fidesz támogatja a fürdő megépítését, amelyre párttársa, Toldi János isten áldását kérte. A független Kiss Imréné sajnálatát fejezte ki, hogy nincs jelen az ülésen Mágori Józsefné, a város fideszes országgyűlési képviselője. Kissné úgy zárta felszólalását, hogy „Hajrá fürdő, hajrá építés!"

Ahogy az várható volt, vitát váltott ki a makói születésű Erdei Ferenc író, szociológus, agrártudós, politikus, egykori belügyminiszter szobrának ügye. [namelink name="Sánta Sándor"] elmondta, hogy ő a kulturális bizottságban támogatta a szoborállítást, de most tartózkodni fog a szavazáskor. A fideszes politikus mindezt azzal indokolta, hogy Erdei Ferenc nevéhez köthetők a Rákosi-érában szovjet mintára bevezetett kuláklisták és padlássöprések. Toldi János nem értette, miért kell még egy köztéri Erdei-szobor, amikor már van egy az Erdei téren. Szerinte a Hagymaházban lenne a legjobb helye az alkotásnak, amit még Hadik Magda készített és ajándékozott 1971-ben a városnak. A szobor korábban a művelődési házban, majd az Erdei-iskola udvarán állt, most egy kőfaragó, szobrász műtermében van. [namelink name="Molnár László"] (MSZP) szerint Erdei Ferenc politikai múltjával nem a képviselőknek, hanem a történészeknek kell foglalkozniuk. Buzás Péter ehhez annyit tett hozzá, hogy bárkinél – így Páger Antalnál és Pulitzer Józsefnél is – elő lehetne szedni bármit az életéből, de szerinte nem ez a járható, jó út. A testület végül 7 igen és 5 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy a Pulitzer-kollégium előtti térre kerül Erdei Ferenc szobra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!