Makó és környéke

2011.03.21. 22:11

Késik a vetés, a műtrágyázás, a permetezés

Makó - Makó térségében a fokhagyma vetése, Székkutas vidékén az őszi búza műtrágyázása csúszik a magas talajvízszint miatt. Csongrád megyében 103 ezer hektár termőterületből 90-et érint komolyabb mértékben a belvíz – a gazdák minden munkával késésben vannak.

Szabó Imre

Alig volt március közepén néhány esőmentes napja az Aranyhagyma díjjal kitüntetett makói termelőnek, Fekete Jánosnak, hogy elrakja a fokhagymáját – mint fogalmazott, szinte lopva. De még mindig vannak földjei, amelyekbe nem tudott vetni, és még egy darabig nyilván nem is lehet, mert csak a hétvégén 32 milliméter eső esett, így a földekre sok helyütt lehetetlen rámenni. Ez jelentősen késlelteti a tavasszal szokásos munkákat. Gondok voltak az előkészítéssel is: 8–10 hektárnál ezt sem tudta elvégezni, mert a terület tele van fekete foltokkal, és félő, hogy beragad a munkagép.

Itt mindez várhatóan áprilisra marad. Volt, ahol nagyapáik módszerével, lóval próbálkoztak, de néhol az állat is térdig merült a sárban. Ez nemcsak a fokhagyma, hanem például a petrezselyem esetében is gond, amelynek a május előtti hét az utolsó határideje. Nincs probléma a dughagyma és a fekete hagymamag talajba juttatásával, mert ezek amúgy is melegebb időt igényelnek, így mindenképpen várni kell.

Belvíz borítja a földeket Ópusztaszer környékén is. Fotó: Frank Yvette

Belvíz borítja a földeket Ópusztaszer környékén is.
Fotó: Frank Yvette

A magas talajvízszint nemcsak a zöldségféléknél szükséges munkákat hátráltatja, hanem azokat is, amelyek az őszi vetésű gabonák esetében volnának szükségesek. A búza például már igényelné a műtrágyát, de ahová nem tud a gép bemenni, ott ez is lehetetlen. A székkutasi gazda, [namelink name="Pál András"] arról panaszkodott, hogy búzaföldjei harmadát nem tudja művelni, ide csak később tudja kiszórni a nitrogént – pedig már ideje volna. De nem csak ez a gond: a nála raktáron lévő gabonának is csak egy részét tudták elvinni akkor, amikor fagy volt, 6 kamionnyi még várja a szállítást. Most utat építenek, másként a teherautó sem jut be hozzá. Gondban van a repcével is. A repceföldek nagyjából tizedén nem tud egyelőre dolgozni, pedig ott már ideje volna a gyomirtó permetezésének. Az időveszteség mellett persze legalább olyan nagy a pénzbeni: mivel az ő földjeiről csak átemelni lehet a vizet, egy hónap alatt 2500 liter gázolajat kellett az éjjel-nappal működő, nagy teljesítményű szivattyúkba töltenie.

Mindennel késésben vannak a gazdák

A megye bő 103 ezer hektáros termőterületéből – ezek döntő többsége őszi vetésű – 16 ezer hektáron minden kipusztult, 15 ezer hektár pedig el van öntve – tájékoztatta lapunkat a megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályvezetője, Kocsis László. Elmondta azt is, hogy 14 ezer hektár még üres, pedig ebben az időben már földbe kellene kerülnie többek között a máknak, a borsónak és a lucernának is – szinte mindennel késésben vannak a gazdák. 48 ezer hektárról lehet elmondani, hogy bár nem borítja víz, de a talaj telítettsége 90–95 százalékos, tehát lényegében művelhetetlen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!