Makó és környéke

2011.03.23. 21:09

Makói remény: hagymát is vesz a svájci Givaudan

Makó - Vörös- és fokhagymaszárítmányt is használnak készítményeikhez a Givaudan gyárai – az egyelőre kérdés, hogy a makói üzemnek mire lesz szüksége. Az országgyűlési képviselő találkozót szervez a svájci cég és a gazdák számára. A leendő nyersanyag-beszállítóknak másfél évük van a fölkészülésre.

Bakos András

A svájci Givaudan makói üzeme 2013-tól kezd teljes kapacitással működni. Allergénmentes étkezési ízesítőket, fűszerkeverékeket és porlasztva szárított ízesítőket fog gyártani, elsősorban sós, csomagolt élelmiszerekhez. Az alapkő avatásán, március 3-án a vállalat vezetői megállapodást írtak alá a kormánnyal, azt vállalták, hogy együttműködnek a helyi vállalkozásokkal. Tehát megjelenik a Dél-Alföld legjobb minőségű termőföldjeinek közelében egy élelmiszeripari óriás, 130 millió euróból épít gyárat, és helyben venne nyersanyagot. A hír természetesen beszédtémát ad a gazdálkodóknak, a Givaudan azonban egyelőre nem árul el konkrétumokat. Lapunk kérdésére – pontosan milyen terményekre lesz szükségük – azt a választ adta a cég, hogy erről hamarosan közleményt adnak ki; a választ meg kell gondolni, mert nem szeretnének olyasmit ígérni, amit később nem tudnak betartani.

– Nekem azt mondták, hogy használnak vörös- és fokhagymaszárítmányt, fűszernövényeket, köztük olyanokat, amelyek például Brazíliában termelhetők leginkább, és olyanokat, amelyek a mi szélességi körünkön, a mi klímánkon, természeti adottságaink között is – mondta kérdésünkre [namelink name="Mágori Józsefné"], a térség országgyűlési képviselője.

Mezőgazdasági terményeket is földolgozó óriáscég épít gyárat a Dél-Alföld legjobb termőföldjeinek közelében. A helybeliek fantáziáját megmozgatta a lehetőség. Illusztráció: Karnok Csaba

Mezőgazdasági terményeket is földolgozó óriáscég épít gyárat a Dél-Alföld legjobb termőföldjeinek közelében. A helybeliek fantáziáját megmozgatta a lehetőség. Illusztráció: Karnok Csaba
– Felhívtam a figyelmüket arra, hogy Makón gyártanak hagymaszárítmányt, Békés megyében pedig sok helyen foglalkoznak fűszerekkel, ehhez komoly gépparkkal, termesztési kultúrával rendelkeznek, érdemes ott is körülnézniük.

A makói képviselő találkozót szervez a Givaudan és a makói, környékbeli gazdák számára, hogy kiderüljön, ők hogyan tudnak beszállítóvá válni. – Ez az üzem közvetlenül 300 család megélhetését fogja biztosítani. Ha sikerül elérni, hogy helyben vásároljon nyersanyagot, az még komolyabb gazdaságélénkítő hatással jár – érvel a képviselő. – Természetesen ebben a helyzetben a Givaudan diktál: megszabja a feltételeket és a követelményeket. Meglehet, olyan szárítmány most nem készül Makón, amire neki szüksége lenne. De épp azért érdemes már most tájékozódni, mert aki komolyan gondolja, hogy beszállítóvá akar válni, az most fölmérheti, milyen berendezésre, beruházásra van szüksége ahhoz, hogy megfeleljen a Givaudan elvárásainak, és a következő másfél-két évben föl is készülhet.

Mezőgazdasági terményeket is földolgozó óriáscég épít gyárat a Dél-Alföld legjobb termőföldjeinek közelében. A helybeliek fantáziáját megmozgatta a lehetőség. Illusztráció: Karnok Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!