Makó és környéke

2011.10.19. 21:32

Teret neveznek el Makoveczről Makón

Makó - Buzás Péter polgármester a következő ülésen azt javasolja a makói képviselő-testületnek, hogy a most még Marczibányi István nevét viselő, fürdő előtti tér Makovecz Imre emlékét őrizze. Marczibányi sem vész el a várostérképről: róla nevezik el a Hagymaház előtti, ma még névtelen teret.

Munkatársunktól

A még épülőben lévő fürdő a Makovecz-életmű egyik legjelentősebb alkotása, ezért a tiszteletadás nemes gesztusa volna, ha a közelmúltban elhunyt zseniális építész nevét viselné a bejárata előtti tér – indokolta [namelink name="Buzás Péter"], miért a mostani Marczibányi István teret javasolja Makovecz térré átkeresztelni. A javaslatot a következő, jövő szerdai ülésen terjeszti a képviselő-testület elé. Amennyiben az indítványt a testület elfogadja, a névadó ünnepség a fürdő avatásával egy időben lesz. Ennek időpontját most december közepére tervezik.

A város első embere sajtótájékoztatóján elmondta: sokan javasolták neki, hogy a város valamiképp örökítse meg annak az építésznek a nevét, aki munkáival meghatározta Makó arculatát. Mint ismeretes, ő tervezte a Hagymaházat, de a nevéhez fűződik a gimnázium felújítása és a sportcsarnok megépítése, a főtér, a városháza előtti Kossuth-szobor és a Kálvin téri iskolaépület újjászületése, a buszpályaudvar és az újvárosi bölcsőde, illetve a közhivatalok háza is.

A most még Marczibányi nevét viselő tér egyelőre feldúlt a fürdő építésével kapcsolatos munkák miatt. Fotó: Szabó Imre

A most még Marczibányi nevét viselő tér egyelőre feldúlt a fürdő építésével kapcsolatos munkák miatt.
Fotó: Szabó Imre

Marczibányi István makói születésű Csanád vármegyei alispán a kultúra bőkezű mecénása volt – az ő neve sem tűnik el a várostérképről: az a ma még névtelen tér kapja meg, amelyen a Múzsák kútja áll a Hagymaház előtt. A névváltozás miatt szükséges dokumentumcsere költségmentes lesz a lakóknak. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a város főépítésze, [namelink name="Novák István"] javaslatára a polgármester azt is kérni fogja a képviselőktől, hogy a testület a Makovecz-épületeket helyezze helyi építészeti védelem alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!