Makó és környéke

2012.01.23. 20:54

Emléktáblát kap a régi fürdő

Makó - Várhatóan májusra, de mindenképp még idén meglesz az emléktábla, amely a régi makói fürdőt idézi meg a Hagymatikum bejáratánál. Az ötletgazda, Szekeres Mihály internetes szavazásán a voksolók 90 százaléka támogatta az elképzelést.

Szabó Imre

Tavaly októberben fordult egy makói polgár, a lapunkban eszperantistaként bemutatott [namelink name="Szekeres Mihály"] a város önkormányzatához azzal a kéréssel: örökítsék meg az új fürdőnél emléktáblával a régit. Mint megírtuk, Nagy Jenő építész szakmai javaslatát idézve azt indítványozta, a táblára a régi fürdő bejárati homlokzati része kerüljön fénykép alapján, homokfúvással, márványba vagy gránitba marva, azzal a szöveggel: ezen a helyen állt 1962-től 2011-ig a makóiak szeretett első tisztasági, termál- és gyógyfürdője 50 méteres sportuszodával. Mindezt szerinte azért volna érdemes megtenni, mert úgy gondolja, sokan továbbra is nosztalgiával gondolnak az utolsó tégláig lebontott régi fürdőre. Hogy ötletének súlyt is adjon, később internetes szavazást indított a témában.

Szekeres Mihály a Hagymatikum előtt. A szerző felvétel

Szekeres Mihály a Hagymatikum előtt.
A szerző felvétel

Lapunknak most elmondta, a szavazáson közel 200-an nyilvánítottak véleményt, és 90 százalékuk támogatta az elképzelést. Szekeres Mihályt a napokban megbeszélésre invitálta a város polgármestere, [namelink name="Buzás Péter"], és jó hírt közölt vele: meglesz az emléktábla. Várhatóan májusban, de ha nem jön össze addigra, idén mindenképp. Az előcsarnokban kiállítás is lesz régi fotókból, sőt szobrot kap Batka István reumatológus, aki kutatásai nyomán éppen ötven esztendeje érte el, hogy hivatalosan is elismerjék a marosi iszap gyógyhatását. Szekeres Mihály mindezt örömmel nyugtázta. Úgy véli, jó, ha az új fürdő gesztust tesz azok felé, akik szeretettel gondolnak vissza a régire – így nem csak az emlékeikben él majd tovább az, amit szerettek. A Hagymatikum honlapján 10 képből álló galéria található a régi fürdőről – a fotók között olyan is van, amelyik a sokak által hiányolt sportmedencét ábrázolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!