Makó és környéke

2012.02.15. 20:30

Budaházy marad a makói házfalon

Makó - Két évvel ezelőtt fújták föl a városközpontban két ház falára a Szabadságot Budaházynak! feliratot. Az egyiket összefirkálták, ám eltávolítani azt és a másikat sem sikerült: a biztosító nem fizetett, a társasházaknak pedig nincs pénzük erre a munkára.

Munkatársunktól

2010 februárja óta követel valaki szabadságot Budaházy Györgynek a Szegedi utca 1–3. és a Széchenyi tér 2. alatti épület kőporozott falán. Jól választott felületet, mert a város legforgalmasabb útján, a 43-as átkelő szakaszán közlekedők, bármerre tartanak, láthatják valamelyik szöveget.

Két éve fújták fel a falra a feliratot. Fotó: DM/DV

Két éve fújták fel a falra a feliratot.
Fotó: DM/DV

Bár az egyiket átírták, aztán lefestették, a másik még érintetlen. A két, egymás mellett álló ház lakói azóta sem tudták eltüntetni a feliratokat. Ezt a felületet ugyanis fröccsentett kőporral burkolták be annak idején, és úgy lenne esztétikus, ha a szövegekkel együtt a kőport is eltüntetnék, „újrafröccsentenék" egy megadott magasságban. Ez a munka két éve körülbelül 150 ezer forintba került volna. A lakóközösségek arra vártak, kapnak igazolást a rendőrségtől, hogy rongálás történt, és mennyi a kár. A városi kapitányság azonban csak határozatot küldött a nyomozás lezárásáról. A rendőrség szerint ezzel lehetne menni a biztosítóhoz – a Generali Providencia szerint azonban csak az épületen belüli firkálás számít „biztosítási eseménynek", vagyis a homlokzati firka eltüntetésének árát nem fizeti ki.

[namelink name="Boros János"], a Szegedi utcai ház közös képviselője azt mondja, ennél előrébb nem jutottak. A közös költségből nem lehet erre költeni, egyébként pedig nincs remény arra, hogy az eltüntetés díja összegyűljön, mert a ház lakóinak 80 százaléka nyugdíjas.

A felirat egyébként még aktuális: a terrorcselekménnyel vádolt [namelink name="Budaházy György"] a kétévi előzetes letartóztatás után tavaly szeptemberben házi őrizetbe került, majd a bíróság lehetővé tette, hogy heti egy napon két órára elhagyhassa otthonát. Idén januárban a Fővárosi Törvényszék tovább enyhített a kényszerintézkedésen: most már mindennap 11 és 13 óra között kimehet diósdi házából, de a település közigazgatási határát nem hagyhatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!