Makó és környéke

2012.12.09. 08:18

A 43-as újra járható Nagylakig, de csak téli gumival

Makó - Csak akkor induljanak el, ha nagyon muszáj! Kiszombornál is megszűnt a várakozás - a kilépő oldalon egy Romániában árokba csúszott kamion miatt volt torlódás.

Delmagyar.hu

Hétfő

15:10
A Makó–Nagylak közötti út kilencven százalékon sónedves, a megmaradt hókását várhatóan a forgalom letisztítja az útról. Szintén két irányban járható a Makó–Kövegy–Csanádpalota–Nagylak útvonal is.

06:57 Vasárnap éjszaka a nagylaki vámosok jelezték a tűzoltóknak, hogy Magyarcsanádon egy megcsúszott kamion fordult keresztbe az úton, és feltartotta a forgalmat. A makói egységnek sikerült a kamiont visszafordítani, így az addig feltorlódott forgalom is megindulhatott.

Vasárnap

15:21
Már mindkét sávon járható a 43-as Makó és Nagylak között, ám csak téli gumival ajánlja az autózást a közútkezelő.

15:07 Kiszombornál az átkelőn 90 perces várakozási idő alakult ki a kilépő oldalon egy Romániában árokba csúszott kamion miatt. Röszkénél folyamatosan halad a be- és kilépő forgalom, Nagylaknál torlódásra kell számítani.

13:35 Araszolva, de már járható a Makót Csanádpalotával összekötő útszakasz.

12:11 Makó és Nagylak között egy sávon megindult a forgalom a 43-as főúton. A határátkelő is nyitva van, mintegy 60 perces várakozásra kell számítani a kilépő forgalomban. Továbbra is csak azoknak érdemes útnak indulni, akiknek utazása halaszthatatlan. Makó és Csanádpalota között továbbra sem lehet közlekedni, az utat a tervek szerint kora délutánra felszabadítják.

11:51 Megindult a forgalom a Makó és Maroslele, valamint a Makó és Kövegy közötti útszakaszokon. A 4414-es, valamint 4434-es utak ismét járhatók.

Hóátfúvások: lezárták a 43-ast, Nagylakon beállt a határ. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


11:23 Száz-százötven utassal várakoznak buszok, kamionok és személyautók Makó térségében.

Nem közlekedhetnek a járművek a 43-as úton Makó és Apátfalva között, továbbá Makó és Csanádpalota között, továbbá Makó-Rákos térségében.
A 43-as úton egy keresztbe fordult kamion miatt torlódtak fel a járművek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hókotrója sem tud ezen a szakaszon tovább haladni. A közút kezelője Szentes és Hódmezővásárhely térségéből csoportosított át hókotrókat.

Várhatóan a koradélutáni órákra sikerül az utakat járhatóvá tenni a térségben.

08:59 Tudósítónk is elakadt a hóban, a 43-as főúton, Makóról akart kijönni, de nem sikerült neki, a várakozó autósok tolták ki. A térségben 40 centiméternyi hó lehet az úton, Makó Nagylak felé gyakorlatilag el van zárva.

08:44 Teherautók százai vesztegelnek az országhatár felé tartva a 43-as úton. Többen is megpróbálnak visszafordulni és Kiszombor felé átkelni Romániába.

Hóátfúvások: lezárták a 43-ast, Nagylakon beállt a határ. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


08:36 Makónál hatalmas a szél, emiatt a közútkezelő szélmalomharcot vív a hóval. Amit az egyik órában eltakarítanak, azt a szél tíz perc alatt visszahordja az útra. A kamionok sora jelenleg az autópályát a 43-assal összekötő út Tótkomlósi elágazásáig ér.

08:20 A 24-es kilométerszelvénynél, a maroslelei lehajtónál rendőr felügyel, hogy senki se hagyja el az autópályát. Úgy láttuk, a közútkezelő gépei csatárláncban tisztítják a Makót Hódmezővásárhellyel összekötő utat. Az M43-ason érezhetően lelassult a forgalom, a közlekedők komolyan veszik a megváltozott közlekedési körülményeket.

08:14 Szeged és Makó között is lezárták a 43-as főutat.

08:13 Az M43-as autópálya Makó felé vezető sávja sónedves, a külső sávon nyoma sincs a hónak, latyaknak, viszont a belső sávra viszont ráfagyott a hó. Javasoljuk, hogy akinek halaszthatatlan dolga van, vegye igénybe az autópályákat, ahol a főutaktól eltérően szinte száraz pályatesten közlekedhetnek.

08:10 Szegeden a 47-es főút kivezető szakasza jól járható, a mellékutcákban viszont több mint tíz centis havat láttunk. A hőmérséklet -4 fok, az útra szórt só-homok keverék lassabban oldja a havat, viszont szép világosbarnára festette az utat. A gyér forgalom miatt nem is várható erőteljesebb hóolvadás az utakon.

08:06 Kiszombor térségében is nehéz a közlekedés, valamint a nagyalki határátkelőhelyen is megállt a forgalom.


Korábban írtuk:
Útlezárásra kell számítani a 4414-es úton Makó és Maroslele, továbbá a 4434-es úton Makó és Kövegy között. Rendkívül rossz útviszonyok alakultak ki a 43-as főúton Makó és Apátfalva között is, így a főutat is lezárták. A rendőrség a katasztrófavédelemmel, illetve a közútkezelő munkatársaival együttműködve járja a megye útjait. Gondoskodnak a hóátfúvások miatt kialakult hótorlaszok eltakarításáról, az utak járhatóvá tételéről, illetve az elakadt autók kiszabadításáról. Az egyenruhások a lezárt területeknél irányítják a forgalmat.


Hóátfúvások miatt lezárt útszakaszok Csongrád megyében 2012. december 9-én nagyobb térképen való megjelenítése

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint a magyar Közút Nonprofit Zrt. nyolc géppel dolgozik Szeged térségében, 4-4 járművel Makó, illetve Szentes térségében, míg Hódmezővásárhely öt géppel tisztítják és síkosságmentesítik az utakat. A nap folyamán kilenc műszaki mentéshez – torlódáshoz, árokba csúszáshoz és elakadáshoz - érkezett riasztás, ebből négy hajnali hat óra körül is folyamatban volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!