Makó és környéke

2013.07.01. 22:24

Pad őrzi Novák István főépítész emlékét

Makó - Egyedi módon fogja megőrizni a közelmúltban elhunyt főépítész, Novák István emlékét Makó: kedvenc Szent István téri padjára illesztenek emléktáblát. Az ötlet Orosházának, Szarvasnak és Szegednek is megtetszett. <br>

Szabó Imre

Makói ötlet nyomán egy-egy padon elhelyezett emléktáblával örökítik meg hamarosan Novák István emlékét – a Maros-parti város mellett Orosházán, Szarvason és Szegeden is, hiszen mind a négy városnak főépítésze volt. Az Ybl- és Prima Primissima-díjas építészmérnök, Szeged díszpolgára februárban hunyt el 75 esztendős korában. Makón többek között azért emlékeznek rá jó szívvel, mert a város, különösképp a centrum külleme az elmúlt évtizedben az ő munkája révén is változott előnyére, de legalább ennyire magán viseli a keze nyomát a megyeszékhely belvárosa is.

A főépítész kedvenc padja Makón. A szerző felvétele

A főépítész kedvenc padja Makón.
A szerző felvétele

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Az, hogy kedvenc padja révén idézhessék fel alakját a makóiak, [namelink name="Karsai Ildikó"] grafikusművésznek, a város művészeti tanácsosának jutott eszébe, s mint lapunknak elmondta, az elképzelést szívesen fogadták a másik három városban is, így ahol főépítészként tevékenykedett, mindenütt lesz a központban egy Novák-pad. Ami a makóit illeti, az a Szent István téren áll, s úgy tudni: [namelink name="Novák István"] szívesen üldögélt rajta. Egyébként szép környezetben, egy park központi helyén van, közelében díszes ivókút és egy Szentháromság-szobor is látható.

A makói emlékplakett elhelyezése érdekében már gyűjtés is indult. Aki az ügyet támogatja, a makói önkormányzat 12069000-01103144- 00100007-es számlaszámára küldheti el felajánlását „Novák István emlékére" közleménnyel. Megtudtuk: a plakett fagyálló mészkőből készül majd, amelybe egy bronzbetétet illesztenek, rajta a „Novák István főépítész padja 2013" felirattal, illetve a városok nevével, amelyeknek főépítésze volt. Az avatást, ha az idő megengedi, jövőre, január 16-án, Novák István születésnapján szeretnék megtartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!