Makó és környéke

2015.06.21. 19:44

Nő és férfi az alkotótelepen

Nő és férfi – ez a témája a sorrendben 8. Natura Marosmenti Művésztelepnek, amelyre már meghívták az idei résztvevőket.

Munkatársunktól

A rangos nyári alkotótábor a helyiek, hazaiak mellett rendszeresen fogad határon túli magyar művészeket is – idén Erdélyből és a Délvidékről –, s ahogyan tavaly, most is összesen 11 hivatásos alkotónak és egy tiszteletbeli meghívottnak kínál lehetőséget a munkára 20 napon át augusztusban. A műhely a város patinás alkotótelepeinek hagyományát folytatja, amelyek közül talán Rudnay Gyuláé a legfontosabb.

Ő az 1920-as években látogatott el Makóra fiatal képzőművész tanítványaival, ahol a város vendégszeretetét élvezve a korabeli polgári mecenatúra segítségével értékes festmények, grafikák születtek az ihletet adó Maros-parti táj, a város megörökítésével.

A nagy elődök nyomán Karsai Ildikó grafikusművész irányításával újjászerveződött Natura szakmai programja szerint nyitott, modern szellemiségű alkotóműhelyként kíván a magyar képzőművészeti élet meghatározó szegmensévé válni. A szervezők reményei szerint a tartalmas és nívós alkotómunka eredményeként most is tovább gazdagodik a Makói Városi Képtár az itt született alkotásokkal.

A művésztelep augusztus elsejei nyitását követően két előadást és egy kiállítást szerveznek a műhelymunka mellett. A zárótárlatot a hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án nyitják meg a József Attila Múzeumban. Az alkotótábort a tavalyinál 300 ezer forinttal nagyobb, 2 milliós költségvetésből rendezik meg, amiből az önkormányzati mecenatúra 1,5 millió forint lesz.

Címkék#Makó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!