Makó és környéke

2016.07.27. 11:51

Féltik a gyerekeket a patkányoktól Makón

Makó - Rendkívüli rágcsálóirtást kezdett az önkormányzat és az Alföldvíz Zrt. a makói Honvéd városrészben. Lakossági fórumokon állandó téma, hogy mennyire elszaporodtak itt a patkányok.

Szabó Imre

– Az én portám rendben van, de közvetlenül mellettünk van egy elhanyagolt telek, onnan már többször is jöttek át patkányok. Féltem a gyerekeket, de annak sem örülnék, ha a kiskacsákat bántanák – mondta a Táncsics Mihály utcában lakó [namelink name="Kelecsényi Tibor"]. Ő volt az első a közel kétszáz bejelentő közül, akit tegnap délelőtt felkerestek a makói Honvéd városrészben rágcsálóirtást végző szakemberek.


[namelink name="Győrfi László"], a városban rendszeresen dolgozó gyulai Bogármérnökség Kft. gázmestere átadta neki a kihelyezhető méreganyagot, aztán átmentek a gyommal benőtt szomszédos telekre, patkánylyukakat keresve.

 

Kelecsényi Tibor és Győrfi Lászó patkánylyukak után kutat egy gazzal benőtt telken. Fotó: Török János

Kelecsényi Tibor és Győrfi Lászó patkánylyukak után kutat egy gazzal benőtt telken. Fotó: Szabó Imre

Elmondta: véralvadást gátló mérget vetnek be, amitől elvérzik az állat. A szerhez rendkívül keserű ízt okozó adalékanyagot kevertek, így háziállatok vagy gyerekek biztosan nem fogják fogyasztani, a patkányokat viszont ez nem zavarja.


Az, hogy Honvéd városrészben nagyon sok a patkány, lakossági fórumok, Facebook-posztok visszatérő témája Makón. Sánta Sándor, a körzet képviselője úgy fogalmazott: sok az üresen álló, gondozatlan telek, ház, a lefedetlen vízelvezető csatorna, ami kedvez a szaporodásuknak. A most elrendelt rendkívüli irtás csak tüneti kezelés, de remélhetőleg érezhető javulást fog hozni. Már csak azért is, mert – mint Varga Ferenc divízióvezető elmondta – az akcióhoz csatlakozott az irtást egyébként is rendszeresen végző Alföldvíz Zrt. is. Így nemcsak a telkekre, udvarokra kerül patkányméreg, a gravitációs szennyvízelvezető csatornákba is.


A soron kívüli rágcsálóirtás 1 millióba kerül – az önkormányzat egyébként éves szinten, városszerte 2,5 milliót költ ilyen célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!