Makó és környéke

2016.07.16. 23:06

Habonyról kérdezett a földeáki pap - felfüggesztette a püspök

Vizsgálatot indított a püspök Cseh Péter katolikus pappal szemben, aki videoblogjában Habony Árpádról kérdezte a miniszterelnököt. A fiatal lelkész földeáki.

Bakos András

Vizsgálatot indított Udvardy György pécsi megyés püspök a Szekszárdon szolgáló kisegítő lelkésszel, Cseh Péterrel szemben. Az eljárás idejére minden nyilvános papi működéstől eltiltotta – adta hírül szombaton reggel a pecsiujsag.hu. A Baranya megyei lap teljes terjedelmében közölte a Pécsi Egyházmegye közleményét, amely többek között ezt írja: „A Pécsi Egyházmegyében kisegítő lelkészi szolgálatot teljesítő Cseh Péter Mihály írott és elektronikus médiumokban, internetes közösségi oldalakon és blogokban huzamos ideje tevékenykedik. Emiatt püspökétől többször kapott szóban és írásban útmutatást, szükség esetén figyelmeztetést nyilvános tevékenységének fórumait, stílusát és tartalmát illetően. Cseh Péter Mihály a világos útmutatásoknak nem vagy nem megfelelő módon tett eleget, ezért az ügyben Dr. Udvardy György megyéspüspök úr előzetes vizsgálatot indított, és a botrányok megelőzésére Cseh Péter Mihályt az eljárás idejére minden nyilvános papi működésétől a mai nappal eltiltotta. További tájékoztatást a vizsgálat lezárulta után tudunk adni."

Cseh Pál atya a youtube-on...

Cseh Péter atya a youtube-on is aktív.

Cseh Péter ténykedéséből azért lett országra szóló hír, mert július 10-én közzé tett, autóban felvett ">videoüzenetében arról kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt, kicsoda Habony Árpád. Ezt a kérdést a parlamentben az utóbbi időben több ellenzéki politikus is föltette a kormánynak. A miniszterelnöki tanácsadó személye gyakori téma a sajtóban, a pap blogüzenetében azonban nincs jele gúnynak, iróniának, a kérdésen túl nem is utal a Habonnyal kapcsolatos hírekre: úgy látszik, egyszerűen egy sokakat érdeklő kérdést tesz föl, közvetlenül. Cseh Péter elmondja, hogy egy közösségi házban, amely korábban kocsma volt, Kicsoda Jézus? címmel előadás-sorozatot vezet. Itt az életből vett egyszerű példákkal szokta elmagyarázni az evangélium üzeneteit. Ha Jézusról tudni akarjuk, milyen ember, a Biblia mellett az egyház tanítása és a hagyomány a megfelelő forrás. Ha mai emberről akarjuk tudni, ki, a hivatalos iratok mellett fontos, mit mondanak, írnak róla, és mit tartanak róla a barátai. Ezen az alapon kérdezi a lelkész Orbán Viktort, mint Habony barátját, hogy kicsoda Habony Árpád. A videoüzenetet szombatig több mint negyvenezren nézték meg.

...a templomban...

Az atya nem csak misén szól a hívekhez.

A fiatal pap – ez az egyházmegye honlapján is olvasható – 1983-ban született Makón, 2009-ben Pécsett szentelték pappá. Tényleg gyakori szereplője a nyilvánosságnak: videoblogja van a youtube.com-on, a Facebookon is aktív, a Duna Televízió pedig nemrégen rövid filmben mutatta be. Ebben hittanórát tart – őző tájszólással – és az udvaron futballozik a diákokkal. Kiderül a portréból, hogy földeáki. Blogoldalán azt vallja, húszéves koráig eszébe sem jutott, hogy pap legyen, bár ministrált, és naponta olvasta a Bibliát. „Gyerekkori álmom az volt, hogy én legyek a világ legnagyobb focistája. Mindezért minden tőlem telhetőt megtettem. Az igazi fordulatot a szegedi egyetemi éveim alatt tapasztaltam meg a katolikus fiatalok közösségében. Ekkor átéltem Jézus személyes szeretetét és a karizmatikus megújulás által eltöltött a Szentlélek ereje. Olyan változás kezdődött bennem, ami ahhoz hasonlítható, mint amikor a Forma 1-ben a tűzpiros Ferrari elindul és felpörögnek a motorok, kezdődik a verseny."

Focistának készült, rúgja a labdát a fiatalokkal.

A Pécsi Egyházmegye most közzé tette a püspök és a kisegítő lelkész közti korábbi levelezést, amely még a Habony-ügy előtt zajlott. Az egyházmegye vezetője arra „buzdította" a papot, hogy „az írott és elektronikus tömegkommunikációs eszközökben való nyilvános szereplése a jövőben korlátozódjon kizárólag az egyházi médiára. Kérem, hogy a tervezett sorozatokat megelőzően terjessze fel a műsortervet engedélyezésre, mutassa be az előadások vázlatát, a megjelent anyagokat utólag juttassa el hozzám." A pap erre elküldte neki következő kérdését, amely nyílt levél a püspöki karhoz, és arra vonatkozik, hogyan érdemes dönteni az október 2-án esedékes népszavazáson. A püspök válaszlevele szerint  provokatív és tiszteletet nélkülöző a pap stílusa, hiszen úgyis tudja a választ a kérdéseire. A püspök aggodalmának ad hangot: „Mi történt? Csak nem kerültél bajba?"

Korábban azt is írták róa, hogy péntekenként kocsmában misézik. Fotó: borsonline.hu

Korábban azt is írták róla, hogy péntekenként kocsmában misézik. Fotó: borsonline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!