Makó és környéke

2015.01.21. 20:51

2019-re aszfalt váltja fel a sarat

Makó - Legfeljebb 2019-ig kell várni Makó Honvéd városrészében arra, hogy minden út szilárd burkolatot kapjon. A Sarkantyú utcában négykerekű villanybiciklit kapott egy néni, de nem tudja használni: messze lakik attól a húsz métertől, amelyet tavaly ősszel jószívű munkások feketén leaszfaltoztak.

Bakos András

 Próbálnak pénzt szerezni

„Az önkormányzat céljai között, mint ahogyan a kampányban is elhangzott, az összes földes utca felszámolása szerepel 2019-ig, közte a honvédi Sarkantyú utca is" – reagált kérdésünkre a makói önkormányzat. A városházán figyelik a pályázati lehetőségeket, próbálnak pénzt szerezni erre a munkára. „A Sarkantyú utcai szakasz állapotát rendszeresen ellenőrizzük, amennyiben műszaki beavatkozás szükséges, megvizsgáljuk a lehetséges javítási, helyreállítási lehetőségeket" – közölték.

[namelink name="Szabó Ferencné"] 86 éves, nyugdíjazásáig a Kossuth Tsz-ben dolgozott. A fájós térdeivel elment a szakorvoshoz, aki már a röntgenfelvételek alapján is azt javasolta neki, vásároljon villanybiciklit, azzal könnyebb lesz járni, mint bottal.

– 87 ezret fizettem érte, de tudom, nem ez a teljes ára. Nemrég meghozták, és örültem is neki, de aztán kiderült, hogy nagyon kell vele vigyázni – mondja Szabó Ferencné. A járdán is akkora lyuk van, hogy ha abba belemegy, baj lehet. A kocsiútra pedig a meredek bejárón nem bírna fölmenni. Ha ez mégis sikerülne, akkor sem boldogulna, mert a Sarkantyú Honvédban a földes utcák közé tartozik, legalábbis a nagyobbik fele.

Tavaly szeptemberben beszámolt az újság arról, hogy az utca elejét mintegy húsz méteren aszfalttal burkolták. Erre nem volt megrendelés. Az aszfaltot a csatornázás után újraburkolt utakra szánták, de kimaradt, és a Makó-OEK Konzorcium jószívű munkásai megszánták az ittenieket. Az a kérdés, mi lesz a sorsa ennek a szakasznak. Merthogy alap nem készült hozzá. [namelink name="Sánta Sándor"] önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP), aki a korábbi vezetés idején is, a választások óta is szóba hozta a honvédi utcák áldatlan állapotát, tavaly szeptemberben a testületi ülésen kijelentette: ha bárki hozzá akar nyúlni ehhez a burkolathoz, a helyiek nem fogják engedni. A Honvéd azonban alacsonyan fekvő városrész, ahol a víz rendszeresen gondot okoz.

Aszfalt és sár határán. Az ígéretek szerint 2019-ig biztosan ideérnek az útépítők. A szerző felvétele

Aszfalt és sár határán. Az ígéretek szerint 2019-ig biztosan ideérnek az útépítők. A szerző felvétele
Az út szintje pedig itt csaknem egy méterrel magasabban húzódik, mint kétoldalt a házak küszöbei. Árok van közben, de a meredek bejárókon keresztül így is lefolyhat a víz az udvarokba. A rendes útépítés előtt – ha majd elkezdődik – ezzel a problémával számolni kell – mondja most Sánta.

Az is kérdés, lehet-e gyűjteni önerőt az itteni utak megépítéséhez a lakóktól, ahogyan ez másutt ment. Eddig valószínűleg ez a körülmény hátráltatta az útépítéseket Honvédban.

Az utcabelieknek nincs jó véleményük az előző polgármesterről, Buzás Péterről, mert a város központi helyeire több pénz jutott, ezt jó hangosan el is mondják. Hozzáteszik: az új városvezető, [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] a kampány idején járt erre, egy-két házba be is ment. Visszavárják, minél hamarabb. Mert attól, hogy ez a húsz méter megépült, a kukásautó még nem jön be az utcába, korábban ugyanis beleborult az árokba. Így az itt lakóknak – köztük sok nyugdíjasnak – az utca két végéig ki kell cipelniük a kukát az ürítés napján. Tény, hogy az utca földes részét nem nagyon vágják össze autók, de azért, mert erre már alig mernek jönni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!