Makó és környéke

2019.09.10. 18:40

A Szűcs házaspár sok év után elfelejtheti a petróleumlámpát

Húsz tanya villamosításához nyújtott egy központi pályázat segítségével támogatást a makói önkormányzat idén, ezek közül négyet olyan rendszerrel láttak el, amelyet hálózatra sem kellett csatlakoztatni. Az egyik ilyen az Igási út menti Szűcséké - megnéztük, náluk ez hogyan működik.

Szabó Imre

– Az lett volna a jó, ha ötven évvel ezelőtt kapunk ilyen lehetőséget, amikor még fiatalok voltunk – mondta Szűcs Ferenc, aki gyermekkora óta él tanyán. Feleségével és unokájával együtt 7-8 hektáron gazdálkodnak, emellett szárnyasokat tartanak. Ma már van házuk a városban is, de mindennap itt töltik az idejük nagy részét. Az utóbbi időben sokkal könnyebb lett az életük, hiszen egy pályázatnak köszönhetően napelemekkel és akkumulátorokkal szerelték fel a tanyát. Ennek köszönhetően nemcsak a petróleumlámpát felejthetik el, de kamerarendszert is tudnak működtetni, sőt hallgathatnak rádiót is.


A Szűcséknél kiépített, 6 napelemet tartalmazó rendszer úgynevezett szigetüzemű, ami azt jelenti, hogy az ingatlan nincs az elektromos hálózatra kötve. Ez azt jelenti, hogy áramszámlát nem kell fizetni, költséget csak az akkumulátorok 3-4 évenkénti cseréje jelent – ez 200-250 ezer forintos kiadást jelent. A rendszer a legsötétebb, decemberi heteket kivéve egész évben elegendő áramot ad – tudtuk meg Puszta Sándortól, a PusztaTel Kft. ve­­zetőjétől. A berendezéseket 3 ember egy nap alatt szerelte fel, a telepítés költsége nagyjából 1 millió forint volt.

Szűcsék örülnek a tetőre felszerelt napelemeknek - elfelejthetik a petróleumlámpát. FOTÓ: SZABÓ IMRE

Szűcsék örülnek a tetőre felszerelt napelemeknek – elfelejthetik a petróleumlámpát. FOTÓ: SZABÓ IMRE

Azt már a polgármestertől, Farkas Éva Erzsébettől tudtuk meg, hogy az önkormányzat összesen 20 Makó környéki ta­­nyát segített elektromos áramhoz juttatni. Ezek közül négy szigetüzemű, a többi ugyancsak fel van szerelve napelemekkel, de a hálózathoz is csatlakozik – azaz a megtermelt, de fel nem használt áramot vissza tudja juttatni a rendszerbe, és így gyakorlatilag itt sem kell áramszámlát fizetni. A 20 tanya felszerelése napelemmel mintegy 44 millió forintba került; ezt központi, pályázati támogatásból fedezték, a 10 százalékos ön­­erőt pedig a város megelőlegezte a nyerteseknek.


Az önkormányzat időközben további 27 tanyatulajdonos számára nyújtott be pályázatot, elbírálásuk még ősszel várható. A Makó környéki tanyákon jelenleg becslések szerint több mint félezren élnek.

Címkék#Makó#tanya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!