Makó és környéke

2012.08.26. 19:55

2,5 millió a makói védett épületre

Makó - Élénk színekben pompázik az egy hónapon át tartó felújítás után a makói belváros egyik védett, szép épülete, amelynek klasszicista díszítéséért olvasóink aggódtak. A Maros-parti város centrumában azonban vannak még hasonló beruházásra váró épületek.

Szabó Imre

Szebb lett a makói Csanád vezér tér és a József Attila utca sarkán álló, üzlethelyiségeknek otthont adó épület. A makói városkép egyik meghatározó jelentőségű épületéről egy hónapja azért írtunk, mert egy olvasónk aggódott: munkások állványozták fel, majd tégláig leverték róla a vakolatot a szecessziós stílusú, virágindákat idéző díszekkel együtt. Mint kiderült, helyi védelem alatt áll, és az önkormányzat döntött felújításáról, miután leszakadt a homlokzat egy nagyobb darabja a bejárat fölött. A beruházásra, amelyben a tetőszerkezet hibáinak kijavítása is szerepelt, 2,5 millió forintot költött a város a főépítész, [namelink name="Novák István"] felügyelete mellett.

A felújítás után szebb színekben pompázik a klasszicista stílusú díszekkel ékesített, védett épület. A szerző felvétele

A felújítás után szebb színekben pompázik a klasszicista stílusú díszekkel ékesített, védett épület.
A szerző felvétele

Vannak más felújításra váró épületek is Makó központjában. Ilyen például a régi városháza vagy az eredetileg bankszékházként funkcionált volt Kállai-kollégium, amelyeket az önkormányzat eladásra hirdetett meg, szállodát álmodtak belőlük a városházán. A felújítás a majdani tulajdonos dolga lesz, információink szerint azonban komoly vevő még nem érdeklődött.

Más a helyzete a romantikus stílusú Bérpalotának, amelynek földszinti helyiségei – üzletek, irodák működnek itt – önkormányzati tulajdonban vannak, az emeleti lakások viszont magántulajdonban. A 3 szintes épület felújítása a közös képviselő, Szabó Lajos tavalyi becslése szerint 600 millióba kerülne. Az önkormányzat ugyan vállalná a tulajdoni hányad szerint rá eső részt a költségekből, a lakóközösség azonban még az így fennmaradó összeget sem tudná előteremteni. Az ugyancsak városképi védelem alatt álló Bérpalota megszépítéséhez pályázati forrásra volna szükség, ilyen kiírást azonban azóta sem találtak – tájékoztattak a polgármesteri hivatalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!