Makó és környéke

2012.08.15. 19:42

30 embernek ad kenyeret Maroslele tökmagolaj-sajtolója

Maroslele egyetlen termelő üzeme a most átadott Kereskedelmi és Gazdainformációs Központ, amelyhez tökmagból étolajat sajtoló és palackozó gépsor és 27 hektár állami föld tartozik. 30 embernek ad munkát a gazdaság. Az önkormányzat idővel szívesen átadná magánvállalkozásnak.

Bakos András

Csak az időjárás nem segítette idén a maroslelei önkormányzat vállalkozását. A 65 millió forintból megvalósult gazdainformációs központ és hideg sajtoló elindítását a képviselő-testület, a helyiek, két minisztérium mellett 95 százalékos dotációval indította el az Európai Unió egy magyar–román program révén. Az üzem elsődleges célja mintát, ötletet adni a helybeli gazdálkodóknak, és munkát biztosítani azoknak, akik kiszorultak a munkaerőpiacról, és a segélynél mégis többet akarnak hazavinni.

[namelink name="Martonosi György"], a község polgármestere az avatáson emlékeztetett, az önkormányzatnak nem kötelező feladata ilyen vállalkozások elindítása, mégis belevágtak, mert a képviselő-testület szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a településen minél többen találják meg a megélhetésüket. E központot később szívesen átadná az önkormányzat magánvállalkozásnak vagy a gazdák összefogásával létrejött szövetkezésnek.

Az olajsajtoló már dolgozott, egyelőre napraforgóval. 30 ember kapott munkát. A szerző felvétele

Az olajsajtoló már dolgozott, egyelőre napraforgóval. 30 ember kapott munkát.
A szerző felvétele

Az üzem a Start-program keretében 30 embernek ad munkát, ők a sajtoló és palackozó kezelése mellett az üzemhez tartozó 27 hektár állami földön termelték már idén is az olajtököt. [namelink name="Sebestyén Róbert"], a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke azt mondta, Maroslele az első fecske volt, sikerrel pályázott állami föld bérletére. Ez azért kivételes beruházás, mert bár most országosan 1500 hektárnyi földet fog bérelni 112 hazai önkormányzat, a lelei vállalkozás fel is dolgozza a megtermelt árut.

A Belügyminisztérium a Start révén több mint 200 ezer embernek ad most munkát. A kevéssé mobilis magyar munkavállalók is lehetőséghez jutnak az állam segítségével. A leleihez hasonló közösségek később szociális szövetkezetté alakulhatnak, állami segítséggel – vetítette előre [namelink name="Lőrincz Leó"], a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és logisztikai főosztályvezetője.

[namelink name="Mágori Józsefné"] országgyűlési képviselő követendő példaként szólt a maroslelei kezdeményezésről, amelyben a közfoglalkoztatottak valóban értéket teremtenek, nem vizet gereblyéznek. Javaslata: nem nagy beruházással fel lehetne ugyanitt szerelni egy fokhagymakrém-készítő és -tubusoló gépsort, amely a kereskedelmi forgalomba nem hozható, kisebb méretű fokhagyma feldolgozását végezhetné.

Az üzem most hidegen sajtolt tökmagétolajat, fokhagymás ízesítésű étolajat, és tökmagolajban eltett fokhagymagerezdeket fog palackozni. Később bővítené a földterületet, gépparkot, és duplájára akarja növelni a foglalkoztatottak számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!