Makó és környéke

2019.07.04. 14:36

30 kilós csomaggal lépcsőzik az ötemeletes házban Kerekes Éva - így készül a világ hetedik legmagasabb hegyére

Kerekes Éva makói hegymászó a világ 7. legmagasabb csúcsa, a 8167 méter magas Dhaulagiri megmászására készül. Hegymászótársával, Herczeg Angelikával augusztus 31-én indul Nepálba.

Kovács Erika

– A Himalájában tizennégy 8000 méter feletti csúcs van. A 8. legmagasabbat, a 8163 méteres Manaslut tavaly megmásztuk társammal, Herczeg Angelikával. Most egy picit feljebb megyünk. Nem sokkal, csak 4 méterrel. Ennek a hegynek a megmászása azonban lényegesen nehezebb lesz, mint a Manaslué volt – mondta.

Mint megírtuk, Éva a 43. születésnapjára szeretett volna valami „bolondságot", hogy emlékezetessé tegye. Elhatározta, hogy a Mont Blanc tetején ünnepel. Gyakorlás közben rabul ejtették a hegyek. Azóta sok mindent megtanult és egyre magasabbra jutott. Herczeg Angelikával 2015 tavasza óta négy ötezer méter feletti csúcsra másztak fel. A Manaslun ők voltak az első magyar nők, akik feljutottak.


Kerekes Éva elmondta, augusztusban edzőtáborozni mennek az Alpokba, valószínűleg Franciaországba. A mászóoktatójuk már jelezte, hogy talált egy megfelelő terepet. Az erőnléti edzések pedig mindennaposak. – Itt, az Alföldön nehéz a 8000 méteres mászásra felkészülni hegyek nélkül, de nem lehetetlen. Vannak például lépcsőházak, ahol nagyon jól lehet gyakorolni. Makón, egy 5 emeletes házban van a könyvelőirodánk. Itt edzettem korábban is. Először csak üresen, amikor már jól megy, akkor jön a terhelés. Először csak 5 kilóval, utána 10, 15, 20, 25, végül 30 kilóval – mesélte. Elmondta, a lépcsőházban már hozzászoktak a lakók az edzéseihez. A férfiak nem kérik el tőle a 30 kilós csomagját, hogy segítsenek, mert tudják, hogy miért cipekszik.

Egyre magasabb csúcsokra jutnak fel. A fotón mászótársával, Herczeg Angelikával. FOTÓ: KEREKES ÉVA

Egyre magasabb csúcsokra jutnak fel. A fotón mászótársával, Herczeg Angelikával. FOTÓ: KEREKES ÉVA

– Volt egy nagyon aranyos idős néni, aki minden kanyarban megkínált egy pohár vízzel, mert látta, hogy nagyon melegem van. Sajnos már nincs közöttünk. A lépcsőzés kiegészül heti 3 edzőtermi edzéssel, 2 kerékpározással, futással, hétvégenként pedig teljesítménytúrákkal – tette hozzá.


Az expedíció augusztus 31-én kezdődik, a két hegymászónő akkor indul Budapestről. Szeptember 1-jén érnek a nepáli Katmanduba, a papírügyek elintézése után másnap dzsippel jutnak el Darbangig, majd 6 napig gyalogolnak a 4700 méteren lévő alaptáborig. A mászóperiódus október 12-ig tart. Ebben az akklimatizálódás és a csúcsmászás is benne van.


Az expedíció költségeinek a felét a két hegymászónő saját forrásból teremtette elő. Tavalyi szponzoraik is segítséget nyújtanak, de támogatásra is szükség van. Aki segíteni szeretne, a következő számlaszámon teheti meg: 1160 0006–0000 0000–2265 8584. A támogatók nevét nepáli mintára készített imazászlón tüntetik fel a hegymászónők, amit mindenhol kitűznek az expedíció során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!