Makó és környéke

2009.10.28. 19:14

400 idős netezik Makón

Makó - Egyre több idős fedezi fel magának az internetet – a számukra meghirdetett tanfolyamokat az elmúlt 6 évben közel 400-an végezték el Makón, idén pedig 300-an a szegedi Somogyi-könyvtárban.

Szabó Imre

Tanfolyamra is járt, most pedig, hogy már otthon is van számítógép, igyekszik felfrissíteni a tanultakat a makói Király Gézáné. A napokban a városi könyvtárban találkoztunk vele, ahol Nagy Nándor könyvtáros mutatott neki érdekes oldalakat, például útvonaltervezésre alkalmasakat. Az elmúlt hetekben szerte a megyében, az országban szerveztek a könyvtárak az időseknek szóló tájékoztató programokat és tanácsadást a számítógép-használattal kapcsolatban.

Net a magány ellen

Az 50 évesnél idősebb netezők tudatosan fordulnak az internet felé, például gyógyírt keresve magányukra. 79 százalékuk naponta internetezik, 93 százalékuk egyszerűen csak szörföl, 91 százalékuk gyakran ír fórumokba, chatel vagy gondolatot cserél másokkal.

A 60 esztendős Királyné nyugdíjas adminisztrátor, annak idején dolgozott számítógéppel, de az még egész más világ volt. Mi érdekli a világhálón? Mint megtudtuk tőle, szinte minden: volt osztálytársait igyekszik felkutatni, újságokat olvas, ételrecepteket és rejtvényeket keres.
A József Attila nevét viselő makói könyvtárban egyedülálló kultúrája van az idősek nethasználatának. Az első, kifejezetten őket célzó alapfokú géphasználói tanfolyamot 6 évvel ezelőtt indították itt
– azóta közel négyszázan végezték el, hiszen folyamatosan indulnak az újabb és újabb képzések. Sokan közülük azóta is rendszeresen bejárnak, és az ottani gépeket használva ismerkednek a világhálóval.

A szegedi Somogyi-könyvtárban is sok éve vannak kifejezetten időseknek szóló internetes tanfolyamok, csak idén eddig 300-an végeztek el náluk valamilyet – tudtuk meg Dobosné Brezovszky Anikó osztályvezetőtől. Már olyan dolgokról is szó van, mint például az internet biztonsága, az e-ügyintézés, vagy újabban a digitális fényképezőgép használata, képek letöltése, alkalmazása.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!