Makó és környéke

2019.05.07. 22:18

A belbiztonsági főtanácsadó Lázárral a határzárnál járt, majd fórumot tartott Makón

A mostani uniós választásnak komoly tétje van, ugyanis Brüsszelben fog eldőlni, meg lehet-e állítani a migrációt, megmaradnak-e a nemzetállamok és maga Európa, vagy például hogy milyen jövőre számíthatnak a gazdálkodók. Mindezt Bakondi György belbiztonsági tanácsadó, illetve Lázár János fogalmazta meg Makón a Polgári Szalon vendégeként.

Szabó Imre

Makó fontos határváros komoly román és szerb kapcsolatokkal, a közelben nagy forgalmú átkelőkkel – indokolta Lázár János honatya a Koronában megtartott fórum előtt, hogy miért invitálta meg a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadóját, Bakondi Györgyöt a városba.


Az est előtt találkoztak Farkas Éva Erzsébet polgármesterrel a városházán, korábban pedig a déli határzárhoz látogattak ki. Utóbbiról Lázár azt mondta, politikusi tevékenységének egyik legfontosabb eleme, hogy ez – jelentős részben az ő kezdeményezésére és támogatásával – megépülhetett, és így sikerült megállítani a migránsok áradatát.

 

 A makói Koronában megtartott fórumra sokan voltak kíváncsiak. Fotó: Szabó Imre

 Fotó: Szabó Imre


Bakondi György úgy fogalmazott: különleges az idei uniós választás, hiszen korábban a baloldali-liberális politikusok is azt mondták, jó lenne, ha az emberek ilyenkor nem a belpolitikai szimpátiájuk, hanem valamilyen fontos európai kérdés alapján szavaznának. Most van ilyen kérdés, és ez a migráció.

 

 A makói Koronában megtartott fórumra sokan voltak kíváncsiak. Fotó: Szabó Imre

A makói Koronában megtartott fórumra sokan voltak kíváncsiak. Fotó: Szabó Imre


A főtanácsadó megjegyezte: az európai parlamenti elit most ennek jelentőségét igyekszik csökkenteni, ráadásként a jelenlegi, Soros-tervvel összhangban lévő irányvonalat igyekszik a jogalkotás szintjén bebetonozni. Így jött létre a migránsvízum, a migránskártya, az egységes bevándorlási hivatal ötlete, de például az a költségvetési tervezet is, amely háromszorosára növelné a bevándorlást segítő Soros-szervezetek támogatását. Emiatt valahonnan pénzt kell elvenni – nyilván a mezőgazdasági támogatási rendszerből, illetve a kelet-európai országok támogatási alapjából szeretnék. A tét tehát az, birodalomépítés indul-e, vagy marad Európa olyan, amilyennek megismertük: erős nemzetállamok jólétet, biztonságot teremtő szövetsége.

 

A makói Koronában megtartott fórumra sokan voltak kíváncsiak. Fotó: Szabó Imre

A makói Koronában megtartott fórumra sokan voltak kíváncsiak. Fotó: Szabó Imre


Bakondi lapunk kérdésére azt mondta, idén eddig 3660 embert fogott el a rendőrség a déli határszakaszon. Tehát – hangsúlyozta – tévesek és veszélyesek azok az állítások, amelyek szerint a migráció véget ért, és nincs szükség a kerítésre. Lázár hozzátette: a román határon nincs határzár, és nincs olyan nap, hogy ne próbálkozna valaki az illegális bejutással. Az a hatóságoknak köszönhető, hogy a határ védelme eredményes. Elhangzott: a magyar és a román erők együttműködése jó, de ha a szükség úgy hozza, akár itt is épülhet műszaki akadály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!