Makó és környéke

2010.03.11. 21:31

A belvíz után nem lesz aszály

Makó - A belvíz hamarosan levonul, az aszály pedig nem okoz akkora gondot, mint tavaly – vélekedik a tegnap Makón küldöttgyűlést tartott Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, Balla Iván.

Szabó Imre

Bár most keményen védekeznek a belvíz ellen, a Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, Balla Iván szerint a veszély hamarosan elmúlik, a nyár pedig nem lesz olyan száraz, mint például tavaly volt. Makó és Hódmezővásárhely vízrajzi szempontból közös, 132 ezer hektáros térségében, azaz a megye harmadán január 4-e óta küzdenek a vízügyi igazgatósággal, az önkormányzatokkal és a gazdákkal összefogva a szeptember óta csapadékos időjárás következményeivel – most 20 helyen. Bár a mostani rendkívüli havazás is hozott több centiméter csapadékot, a harc nem sziszifuszi. Ez annak köszönhető, hogy a vízgazdálkodási társulathoz tartozó csatornákat, szivattyúkat megfelelő módon tartják karban, valamint hogy a Tisza és a Maros vízállása egyelőre szerencsére alacsony.

Hogy ezt követően mire számíthatunk? Az ügyvezető igazgató az előrejelzések alapján úgy gondolja, most nem lesz olyan száraz a tavasz és a nyár, mint tavaly volt, így az öntözésre is kevesebb szükség lesz. Az országban egyébként a rendszerváltás óta drasztikusan, 350 ezerről 80 ezer hektárra esett vissza az öntözhető területek nagysága, Csongrád megye azonban ebből a szempontból viszonylag jól áll: itt még most is van 5–6 ezer hektárnyi az egykori 11 ezerből. Mi több, tavaly még bővíteni is tudták ezt szerény mértékben, éppen Makó térségében. Inkább a felesleges kapacitások kihasználatlansága a gond. Éppen emiatt drága viszonylag az öntözés – pedig, például a gabonafélék esetében, háromszoros a hozamkülönbség a mesterséges csapadékkal ellátott és az azt nélkülöző földek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!