Hallgassa élőben!

A bogárzói templom új kapuja

A fölajánlásoknak köszönhetően folytatódik a százesztendős bogárzói templom megújulása. Most új ajtókat készített hozzá az a makói asztalos, aki a stációképeket is felújította. Kedd reggel szerelik fel őket.

Folytatódik a mára már lényegében teljesen elnéptelenedett makói tanyavilág egyik központjának számító bogárzói templom felújítása. Mint korábban megírtuk, az idén épp száz esztendeje, 1907. szeptember 1-jén Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt 8 méter széles, 14 méter hosszú, 17 méter magas toronnyal ellátott, egyszerű stílusú, az idő által megviselt templom felújítása érdekében egy makói pedagógus házaspár, Puruczky József és felesége indított közadakozást, tanári pályafutásuk ugyanis a szomszédos kis iskolában indult.

A gyűjtésnek – no meg az egyház és az önkormányzat támogatásának – köszönhetően mostanra sikerült kijavítani a tetőt, kicserélni az ereszcsatornát, kifesteni a templombelsőt és restaurálni a stációképeket – ez azonban csak a nagy munka kezdetét jelentette.

A folytatás: Szűcs Gábor – ő az a fiatal makói asztalos, aki a képeket rendbe hozta – édesapjával, Szűcs Mihállyal együtt új, erős kaput készített az épületnek. Nem is egyet, kettőt – hátsót is. Mint műhelyében megtudtuk, a kapuk Németországból származó toldásmentes borovi fenyőből készültek, a famunkát tekintve mintegy tíz nap alatt. Kakuja János lakatosmester jóvoltából az eredetivel küllemében megegyező nagy, 6,8 centi vastag bejárati kapu küszöbje rézborítást is kapott, emellett három zárat szereltek bele a biztonság érdekében. Hogy meddig tart ki? Ha nem rongálják és három-öt évenként a szükséges felületkezelésről is gondoskodnak majd, hetven-nyolcvan, de akár száz esztendeig is – mondta el lapunknak a fiatal szakember.

A kedd reggel a helyükre kerülő kapuk faanyaga egyébként több mint kétszázezer forintba került. Ezt a közadakozásból összegyűlt pénzből fizették ki, ám a munkáért Szűcs Gábor és édesapja nem kért egy fillért sem. Szűcs Gábor nem gyakorló hívő, nem ezért segített – egyszerűen megindította a Puruczky házaspárnak a lapunkban is közzétett felhívása.

Hétfőtől sűrített ütemes menetrend lép életbe SZKT-nál
A folyamatosan növekvő utasforgalom kiszolgálásának érdekében április 19-től minden vonalon sűrített ütemes menetrend lép életbe.
Ma 12 éve bukott meg Gyurcsány Ferenc kormánya (videó)
Most sokkal nagyobb tapsot kapna, ha távozna a közéletből – írta Kocsis Máté.
Enyhén erjedt görög gyümölcskonzervre figyelmeztet a Nébih
A terméket az Engelan-Hellas Kft. forgalmazza, és a Tesco, a Spar, valamint az Auchan árusította.
Olaszországban több régióban elfogyott a vakcinatartalék
A sajtó szerint a vakcinák miatti bizonytalanság és az oltóanyag hiánya „megbénította” az eddig is lassú oltási programot.
Meglepő funkciója lesz, felújítják a volt Rákóczi-iskolát Kisteleken
15 éve áll üresen az élet.
Kirúgatnák a békés tüntetők mellett kiálló professzort az egyetemről
Annyit írt le egy esszében, hogy a capitoliumi demonstrálók között olyanok is voltak, akik erőszak nélkül csak a választási rendszer problémáira akarták felhívni a figyelmet.