Makó és környéke

2008.03.10. 19:32

A bővülő makói fürdőben új szerepet kap a Maros ajándéka

Makó - A makói fürdőben a bővítés nyomán nyílik egy új részleg, amely a már eddig is ismert marosi gyógyiszapot még szélesebb körben használja. Emellett kutatás indul, amely az iszapból készülő kozmetikai készítmények hasznát vizsgálja.

Illyés Szabolcs

Nem csak a látványos, teraszos vízeséstoronnyal, a törökfürdő-szerűen elrendezett, ötletes medencékkel, és a merész, kupolás épülettömeggel, hanem egy teljesen új wellness-szárnyával is egyedülálló kezdeményezés a makói fürdő leendő szárnya. Megépítése már csak a pályázati források megszerzésétől függ, hiszen az engedélyes tervek is elkészültek. – A hazai és a külföldi vendégeket a város gyógyiszapjára épülő új szolgáltatások is vonzhatják majd – mondta Széll Sára, a makói kórház reumatológus főorvosa.

Lehet, hogy sokan nem is tudják: hazánkban a hajdúszoboszlói iszapot követően másodikként ismerték el hivatalosan a marosi hordalékból származó anyagok gyógyító erejét, még 1968-ban.

A makói iszapot jelenleg mozgásszervi panaszok, nőgyógyászati betegségek kezelésére, és sérülések utógondozására használják eredményesen, ám az új fürdőben a kor kihívásainak megfelelő hasznosításra is lehetőség nyílik.

Makovecz Imre látványterve, a makói belváros új épülete.
Látványterv: Makona iroda

– Hazánkban egyedülálló szolgáltatásként medencés iszapfürdőnek is helyt ad a létesítmény, ennek az engedélyeztetése még folyamatban van. Részletesen szabályozni kell: milyen gyakran kell cserélni a sűrű anyagot, és milyen egyéb kockázatai vannak ennek a fürdőtípusnak. A tervek szerint egy kétszer háromméteres medencét töltünk majd fel marosi iszappal, amibe bárki beleléphet – összegezte a főorvos.

Megtudtuk: a marosi iszap nemcsak a mozgásszervi bántalmakra, hanem kozmetikai problémák kezelésére is alkalmas – bár ennek tudományos bizonyítása még csak most kezdődik. Széll Sára szerint többen már most is ráncaik kisimítására, bőrük regenerálására használják a magas ásványianyag-tartalmú Maros-iszapot. A fürdőberuházás elkészüléséig így valószínű, hogy az új szépészeti termékcsalád is engedélyt kap – krém és kenőcs formájában lehet majd megvásárolni. A kezeléseket természetesen a fürdő területén lehet majd igénybe venni.

Vörös Imre, a beruházás hatékonyságát vizsgáló PannonSpa Consult igazgatója elmondta: az eredményes működtetéshez mindenképpen szükség van a hagyományos fürdőelemek mellett igazi vonzerőt jelentő egyéb szolgáltatásokra is. A gyógyászat önmagában nem tartaná el a több mint három és fél milliárd forintos beruházást, ám az ehhez kapcsolódó wellness részleg a kor igényeinek is megfelel. Itt, az elkülönített masszázsszobákban lehetőség lesz az iszappakolásra is, illetve kozmetikai vállalkozások is szalont nyithatnak majd a kupolák alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!