Makó és környéke

2011.10.12. 22:03

A foltvarrás segített a gyógyulásban

Ambrózfalva - Terápiaként kezdett foltvarrással foglalkozni az ambrózfalvi Jambrik Pálné, amikor súlyos betegség támadta meg. Ennek már 4 éve – azóta meggyógyult, munkáit pedig kiállításon is bemutatta.

Szabó Imre

Az ambrózfalvi [namelink name="Jambrik Pálné"] kezei közül sorra kerülnek ki a foltvarrás technikájával készült szebbnél szebb terítők, párnák, konyhai fogókesztyűk. Mint elmondta, 4 évvel ezelőtt súlyos betegséggel kellett megküzdenie, és azért kezdett érdeklődni a foltvarrás iránt, hogy valamivel elterelje a gondolatait, elfoglalja magát. A különleges terápia bevált, meggyógyult. Végzettsége egyébként női szabó, de a szakmában egy percet sem dolgozott – eladó volt, a családi gazdaságban tevékenykedett korábban.

Jambrik Pálné kiállításon is bemutatta munkít. A szerző felvétele

Jambrik Pálné már kiállításon is bemutatta munkáit.
A szerző felvétele

Jambrikné, miközben jó néhányat megmutatott munkáiból, azt is elmondta, hogy a mesterfogásokat az internetről tanulta meg. Az első darabokat egy bútorüzlet kifutott mintakollekciójából készítette, és azóta is többnyire ajándékba kapott anyagokból dolgozik. Ami elkészül, azt nagyrészt elajándékozza a családnak, barátoknak, ismerősöknek. Még Németországba is került belőlük így néhány darab. Mintázat kérdése, hogy milyen gyorsan dolgozik, de egy táskával például 6 óra alatt elkészül, és ma már egy párnára sem kell több időt szánnia egy délutánnál. Eddig becslése szerint jó 350 alkotással büszkélkedhet – ezek legjavát bemutatta az ambrózfalvi falunapon, de volt már kiállítása a szomszéd megyében, Tótkomlóson is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!