Hallgassa élőben!

A kormánypárt elnézést kért a zavarásért és kivonult

Makó - Kivonult a makói képviselő-testület üléséről a Fidesz-KDNP 4 képviselője, miután napirendmódosító javaslatukat nem fogadta el a polgármesteri többség. Csak a bennmaradók kerültek be a városi cégek felügyelőbizottságaiba.

A Fidesz-KDNP frakció – mint Gál Sándor és Sánta Sándor részletezte – azt szerette volna elérni, hogy a távfűtés drágulásáról, valamint a polgármester és az alpolgármester költségtérítéséről a legközelebbi rendes ülésen döntsenek, amelyet a tévé is közvetít. Buzás Péter polgármester azt mondta, a gáz drágulását a távfűtés hődíjába már nyár végén szerette volna beépíteni a szolgáltató, a választások miatt csúszott a döntés. Ha még tovább késnek, milliókkal nőnek a cég terhei. A költségátalányról pedig a törvény szerint muszáj most dönteni.

Óvatos optimizmus fürdőügyben

Tovább tárgyal az önkormányzat a fürdőépítésről a fejlesztési ügynökséggel és a támogatásvizsgáló irodával. Kedden a 11 fős, pályázati és jogi szakértőkből álló makói csapat a regionális fejlesztési ügynökségnél egyeztetett. Abban állapodtak meg, hogy a város további információkat ad a vizsgálathoz, amely azt firtatja, megfelel-e a fürdő fejlesztésének pénzügyi háttere az uniós elveknek. Buzás Péter lapunknak azt mondta, a kezdetekhez képest optimistábban látja a helyzetet, és reméli, a megadott határidőig befejeződik a vizsgálat.
 

A napirendet 7 igen és 4 nem szavazattal fogadta el a testület: a Fidesz-KDNP képviselői ezután vonultak ki. Gál mikrofonon kívül azt is mondta, nem vállalnak tisztséget a városi cégek felügyelőbizottságaiban, és elnézést kért a zavarásért. A testület ezután Gáspár Sándort, Baranyi Sándort, Molnár Lászlót, Siket Istvánt és Kiss Imrénét delegálta a Makói Fürdőfejlesztő Kft., a Makói Városfejlesztő Kft. és a Makói Gyógyfürdő Kft. felügyelőbizottságába. A távfűtés hődíja november elsejétől 3090 helyett 3433 forint per gigajoule, a használati melegvíz hődíja 403 helyett 448 forint lesz köbméterenként. Ez 11,1 százalékos emelés. Az ülés után arról tartottak tájékoztatót, hogy indul a város 900 milliós termálberuházása, és Kurunczi Mihály, a projektben résztvevő Brunner Kft. ügyvezetője azt mondta, tavasszal, a fűtési szezon végén próbaüzem kezdődik: használhatják a termálvizet fűtésre, kevesebbet kell fizetni a melegért. Az egyébként híresen drága makói távfűtés 17-20 százalékkal lehet olcsóbb.
Eldöntötte a testület, hogy a polgármester az illetménye mellé 30 százaléknak megfelelő 156 ezer 530 forintot, Marosvári Attila alpolgármester pedig 20 százaléknyi, 99 ezer 120 forintot kap, költségátalányként.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Házi szaloncukor egyszerűen
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készíts szaloncukrot házilag!
hirdetés
Ötletből érték – de kié lesz a haszon?
Újságírókra támadtak oltásellenesek Berlinben
Németországban nem oltási kényszer, hanem oltási kötelezettség bevezetését tervezik.
A kikapcsolt tévé remekmű lehet a szoba falán
Ez az első Lifestyle TV modell, amely milliós eladást ért el egy éven belül.
Különleges Dickens-levélre lehet licitálni egy árverésen
Az író barátjának, Joseph Paxtonnak küldte a négyoldalas levelet 1858-ban.
Fidelitas: a baloldal saját nemzetünkre mondott nemet (videó)
Egy erdélyi születésű fiatal mondja el az ifjúsági szervezet videójában, hogyan élték meg a tizenhét évvel ezelőtti eseményeket.
Balázska, Bettike, Szederke
Kevés kisgyereknek van olyan jó dolga, mint a kétéves tápéi Sár­­közi Balázsnak, aki nem jár bölcsődébe, mégsem unatkozik napközben.
Harminc európai ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit
Az okostelefonokon vagy a járművekben nagyobb gyakorisággal frissíthető, pontosabb digitális térképek segítik a jövőben a tájékozódást.