Makó és környéke

2015.03.25. 18:45

A makói testület megszavazta: Ságvári megy

Makó - A körzet képviselője, Marosvári Attila jelezte, megszavazza a szobor elvitelét, de azt kéri, ezzel együtt tegyék rendbe a gerizdesi parkot, ahol az alkotás áll, és ne maradjon szobor nélkül a városrész.

Szabó Imre

– A városháza nem matricás könyv. Ha játszani akarnak, a tér túloldalán van a játszóház – így reagált a szerdai testületi ülésen [namelink name="Czirbus Gábor"] makói alpolgármester (Fidesz) arra, hogy március 15-én a Demokratikus Koalíció helyi aktivistái saját 12 pontjukat kiragasztották a városháza kapujára. Azt is szóvá tette, hogy a központi ünnepségen nem minden képviselő vett részt. [namelink name="Török Miklós"] (DK) azt mondta, nem tettek kárt a műemlék épületben, hiszen csak kiragasztották a plakátjukat, és nem kiszögezték, mint ahogyan Luther Márton tette téziseivel, a különvéleményhez pedig joguk van. [namelink name="Marosvári Attila"] (PSZM) arra hívta fel a figyelmet, hogy a most többségben lévő politikai oldal is rendezett március 15-én külön ünnepségeket korábban. A polgármester, [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] (Fidesz) reagálása: valóban, de emellett a központi ünnepségen is részt vettek, koszorúztak is.

Nem fogadta el a testület a gáz- és az áramszolgáltató társaság benyújtott tájékoztatóját, mert nem küldték el képviselőiket az ülésre, csak az írásban megküldött kérdésekre válaszoltak volna. Ezt [namelink name="Toldi János"] (Fidesz) és [namelink name="Kovács Sándor"] (Fidesz) is felháborítónak nevezte. Utóbbi azt is sérelmezte, hogy az egyik szolgáltató a bizottsági ülésen azzal hárította el a kérdéseket, hogy majd a testületin válaszol az érdeklődőknek.

A legnagyobb vitát a Ságvári-szobor ügye váltotta ki. Farkas Éva Erzsébet ahhoz kérte a testület jóváhagyását, hogy készüljön el az áthelyezéshez szükséges szakértői vélemény, de ismertette a Munkáspárt tiltakozó levelét is. Az ötletgazda, [namelink name="Zeitler Ádám"] (Jobbik) az Akadémia állásfoglalására hivatkozott, [namelink name="Török Miklós"] viszont azt mondta, az csak közterületek elnevezésére vonatkozó ajánlás, Ságvári pedig antifasiszta nemzeti hős. A körzet képviselője, Marosvári Attila jelezte, megszavazza a szobor elvitelét, de azt kéri, ezzel együtt tegyék rendbe a gerizdesi parkot, ahol az alkotás áll, és ne maradjon szobor nélkül a városrész. Ezzel egybecsengő javaslatot tett a Fidesz-frakció nevében [namelink name="Sánta Sándor"] is. Török kivételével végül mindenki megszavazta az előterjesztést, a DK azonban – [namelink name="Mucsi Tamás"] választókerületi elnök részvételével – az ülés után külön sajtótájékoztatón is tiltakozott a döntés ellen, és jelezte: ünnepséggel fogják búcsúztatni a szobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!