Makó és környéke

2013.02.13. 16:28

A makói városházáról 62 embert kell elbocsátani

Évi 125 millió forintos adósságterhet átvállal az állam Makótól, viszont idén a tavalyi évhez képest 461 millió forinttal kevesebbet is ad az önkormányzatnak. Emiatt csak a városházáról 62 embert kell elbocsátani – derült ki a szerdai képviselő-testületi ülésen, a költségvetés elfogadásakor.

Bakos András

Néma főhajtással kezdődött a makói képviselő-testület szerdai ülése, a jelenlévők Novák Istvánra, Makó nemrég elhunyt főépítészére emlékeztek.

Makón, ahogyan jó néhány megyei településen, katonák osztják az ivóvizet, mert ami a csapból folyik, annak magasabb az arzéntartalma az uniós határértéknél. [namelink name="Buzás Péter"] polgármester azt mondta, jól döntött a kormány, hogy ezzel a vízosztással veszi elejét az uniós bírságnak. Ettől még ő is csapvizet iszik, a város legidősebb polgára, a 104 éves [namelink name="Lenhardt János"] bácsi is mindig ezt itta, [namelink name="Tóth Ferenc"] történész, nyugalmazott múzeumigazgató pedig üvegben visz magával utazáskor, annyira hozzászokott az ízéhez. [namelink name="Medgyesi Pál"], a víziközmű kft. igazgatója kérdésekre reagálva azt mondta, miután elkészül a hálózatra szerelt arzénszűrő, a víz megszokott íze változni fog.

A polgármesteri tájékoztatónál és a költségvetés tárgyalásakor is szóba került, hogy a város 250 milliós éves adósságterhének felét, 125 milliót átvállal az állam. Nagyon jó ez – ugyanakkor a kormány jóval több pénzt von el az önkormányzattól, mint feladatot, így a város az iskolák átadása után is még 461 millió forinttal kevesebbet kap a tavalyi évhez képest. Ez érthető, hiszen válság van, de akkor nem kellene azt a látszatot keltenie a kormánynak, hogy most milyen szépen megsegítette az önkormányzatokat – vélte a polgármester. Buzás szerint az idei, 4,4 milliárdos költségvetés a leépítés, a talpon maradás és a megoldáskeresés jegyében készült. Az elvonás miatt az egyesített népjóléti intézménynél 8, a múzeumnál és könyvtárnál 5, a városházán 62 fővel csökken a létszám. A sportra és civilekre szánt támogatáshoz viszont jelentős mértékben nem nyúlnak hozzá, szándékosan. Az a legfontosabb cél idén, hogy a város működtetése a korábbi színvonalon maradjon.

Székely zászló – Csíkszeredától

Makó képviselő-testülete 12 igen szavazattal, egyhangúlag kinyilvánította, hogy szolidáris a székelységgel. Székely zászlót kér testvérvárosa, Csíkszereda önkormányzatától, és minden ünnepi alkalommal kitűzi azt. A négy jobboldali képviselő indítványa csak annyiban szült vitát, hogy Gál Sándor szóba hozta, ez országosan a Civil Összefogás Fórum kezdeményezése. Buzás Péter polgármester azt mondta, nem érdekli a CÖF, viszont figyelte, ki hogyan reagál ez ügyben. Azt látta, a miniszterelnök nem szólalt meg, az Országgyűlés még nem tűzte ki a zászlót. Ezek után a városnak úgy célszerű eljárnia, hogy ne ártson a székelyek autonómia törekvéseinek, hanem használjon. Így született ez a megoldás. 

[namelink name="Sánta Sándor"] (Fidesz) az orvosi rendelők felújítását, a második világháborús emlékmű kivilágítását, rendbetételét hiányolta a büdzséből többek között. Márton Imre (Városépítők) arra emlékeztetett, ő és még két képviselőtársa korábban kisebb fürdőberuházást javasolt, egy szerényebb intézménynek most talán nem kellene 170 millió forint támogatást adni.

[namelink name="Gál Sándor"] (Fidesz) megdicsérte a költségvetést szakmai szempontból, de megrótta a polgármestert a kormánybírálatért. „Sanyi, őszintén sajnállak, hogy ezt el kellett mondanod" – reagált Buzás. Egyetértett Sántával abban, hogy az orvosi rendelők felújítása sürgős lenne, ezt uniós pályázatból tervezik. Az emlékmű és környéke pedig a következő városrehabilitációs programban szerepel, meg fog szépülni. A kisebb fürdővel kapcsolatos észrevételre azt mondta, egy meccset kétszer nem lehet lejátszani. A mostani fürdő elődjének utoljára 96 millió forint támogatást kellett adni, ez mostanra talán 120 lenne – azzal a különbséggel, hogy nem vonzaná a turistákat, és nem kértek volna 10 panzióra építési engedélyt egy év alatt, és nem épülne szálloda most több százmillióból a közelben.

[namelink name="Molnár László"] (MSZP) arra ösztönözte a jobboldalt, szavazza meg a költségvetést. [namelink name="Toldi János"] (Fidesz) azzal reagált, mindenki indíttatása, lelkiismerete alapján dönt. A költségvetés rendeletét 7 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett alkották meg a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!