Makó és környéke

2019.07.16. 10:33

A mintavétel azt igazolta, hogy tiszta a víz: csütörtöktől fürödhetünk a Marosban

Hétfőn hivatalosan, írásban is megkapta a makói strandot üzemeltető Városgazdálkodás a közegészségügyi szakhatóságtól a múlt hét végén elvégzett mintavétel eredményét - e szerint lehet fürödni a Marosban. Csütörtökre mindent előkészítenek a vendégek fogadásához.

Szabó Imre

Bár a Maros-parti strand dolgozói már a szünidő kezdetével szerették volna, ha jöhetnek lubickolni a vendégek, és ennek érdekében meg is tették a szükséges előkészületeket – elvégezték a szükséges karbantartást, takarítást – , a magas vízállás miatt ez az elmúlt hetekben lehetetlen volt. Ráadásul amikor a folyó vízszintje magas, a hivatalos nyitáshoz szükséges mintavétel eredménye sem szokott megfelelő lenni. Olyankor az elöntött területekről sok szennyeződést hoz magával a folyó. Az elmúlt években volt rá példa, hogy egy ilyen mintavétel negatív eredményt hozott, ami miatt aztán országos lapok is rossz minősítést adtak a makói strandról annak ellenére, hogy a magas baktériumszám csak átmeneti volt.

A Maros-parti strand idén nyáron is a hangulatos kikapcsolódás egyik kedvelt helyszíne lehet Makón. Fotó: Szabó Imre

A Maros-parti strand idén nyáron is a hangulatos kikapcsolódás egyik kedvelt helyszíne lehet Makón. Fotó: Szabó Imre

Az elmúlt hét végére viszont már apadt annyit a Maros, hogy érdemes volt belőle mintát venni. Ennek eredményét szóban már napokkal ezelőtt közölték, hivatalosan, írásban pedig hétfőn kapta meg a strandot üzemeltető Városgazdálkodás a közegészségügyi szakhatóságtól. E szerint a mostani szezonban is nyugodtan lehet fürödni a vízben. A cég vezetője, Nagy Nándor lapunknak a jó hírt kommentálva elmondta: ezek után a napokban kihelyezik a biztonságos fürdés határát jelző bójákat, illetve visszarakják a helyére a partról a vízbe vezető lépcsőt, és csütörtök reggeltől a fürdőzni vágyó vendégek előtt is megnyitják a strandot. Igaz, ehhez a víz egyelőre hűvös.


Tegnap szétnéztünk a strandon, és azt láttuk, máris népszerű. Annak ellenére, hogy a vízbe még nem lehetett bemenni, már voltak vendégek: napoztak, sportoltak, illetve a kalandpark szolgáltatásait vették igénybe a parton.

Címkék#Makó#Maros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!