Makó és környéke

2008.09.30. 22:53

A palotaiak fiatalos Jézust kértek az üvegfestőtől

Csanádpalota - Újabb két hatalmas díszüvegablakot készít a csanádpalotai templom számára Mágori Aranka vásárhelyi díszüvegfestő.

Korom András

– Kovács Sándor csanádpalotai polgármester az interneten, a weboldalamon találta meg a munkáimat, s annyira megtetszettek neki, hogy megkeresett, megfesteném-e Jézust a községi templom egyik díszüvegablakára – mesélt a kapcsolat kezdetéről Mágori Aranka. A polgármester arra kérte a vásárhelyi üvegfestőt, hogy ne a szenvedő, hanem a fiatalos Megváltót ábrázolja.

A hidegfestési eljárással elkészült alkotás annyira elnyerte a kistelepülésen élők tetszését, hogy a templomba még négy, 2,5 méter magas és 1,6 méter széles díszablakot rendeltek Mágori Arankától. Majd újabb két alkotásra kérték fel a vásárhelyi üvegfestőt. A Szent Margitot és Szent Márkot ábrázoló ablakok terveivel nemrégiben készült el az alkotó. A két szent színes képét az előző ablakok alakjaihoz hasonlóan már ráégeti a hatalmas üveglapra. Eddig munkáiért Kiss-Rigó
László megyés püspöktől írásbeli köszönetet kapott.

Mágori Aranka munkáinak egyike Fotó: Karnok Csaba

Mágori Aranka munkáinak egyike
Fotó: Karnok Csaba

Mágori Aranka a templomi díszüvegablakokon ötvözi saját szecessziós stílusát a római katolikus egyház műalkotásainak hagyományos, kék-piros-sárga vezérszíneivel.

Mucha-alkotások üvegen

Az eredetileg porcelánfestőként dolgozó alkotó 2003-ban kezdett el díszüvegeket festeni. Két évig Alfonz Mucha, a szecesszió egyik legnagyobb művésze munkáit vitte üvegre, ezt követően alakította ki saját stílusát. A megyében eddig háromszor mutatkozott be önálló kiállítással, negyedik tárlata jelenleg a budapesti Polgárok Házában látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!