Makó és környéke

2019.08.08. 19:00

A vízen sodródó PEt-palackok néha szigetté állnak össze - Továbbra is jön a szemét a Maroson

Főként műanyag flakonból álló szemét torlódott fel a Maros-híd makói lábánál - hívta fel figyelmünket egy olvasónk. Tavaly egy hasonló, Ferencszállásnál felgyülemlett hulladéksziget országos figyelmet kapott, ezért utánajártunk, azóta tisztább lett-e a folyó.

Szabó Imre

Felgyülemlett egy fa előtt az úszó szemét, elsősorban a mű­­anyag flakon a Maros-híd makói lábánál – jelezte egy olvasónk, aki napi rendszerességgel közlekedik a hídon. A helyszínen járva, a híd korlátja mellől lepillantva valóban elkeserítő látvány tárult elénk. Miközben a szeméthalmot fotóztuk, a vizet is figyeltük, és azt láttuk, bizony most is jönnek rajta a flakonok. Egyetlen perc alatt jó tucatnyit hozott a Maros.


Egy korábbi cikkünkben egy olvasónk személyes tapaszta­lata alapján megírtuk: a Ma­­roson lefelé tartó műanyag fla­­konok áradata alighanem Ro­­mániából érkezik, ő ugyanis Er­­délyben, egy közvetlenül a Maros partjánál lévő parkolóban, a Dévától tíz kilométerre északnyugatra, a Maros bal partján, Vecel községközpont határában azt látta, hogy a partot szinte elborította a szemét. Persze mi sem lehetünk büszkék: nálunk is hordják a szemetet erdőbe, folyópartra, de még a városok, falvak kevésbé frekventált helyein is gyűlik. Többször beszámoltunk az elmúlt években arról, hogy erdőkben, köztük a Maros ártéri erdejében – vadászok szervezésében vagy fiatal önkéntesek jóvoltából – hulladékszedő akciót tartottak, és minden alkalommal több köbméternyit gyűjtöttek és vittek el.

Továbbra is jön a szemét a Maroson. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA

Tavaly is találtunk egy ha­­sonló, a hídnál most látottnál is jóval nagyobb hulladékszigetet, méghozzá Ferencszállásnál, a folyó egyik kanyarulatánál. Ott is egy fennakadt fatörzs miatt torlódott fel a szemét. Akkor megírtuk: az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) emberei csónakokból, kézi erővel összeszedték a 10-12 köbméternyi hulladékot, majd szeméttelepre vitték. Az akció költségeit az Ativizig állta. Ferencszállás polgármestere, Jani János lapunkat úgy tájékoztatta, a kérdéses helyen tudomása szerint most nincs szemétsziget – igaz, jelenleg a szúnyogok miatt nem is nagyon látogatja senki az egyébként is nehezen megközelíthető területet. Korábban azonban többször is láttak ilyet, tapaszta­lataik szerint elsősorban a tavaszi zöldár idején fordul elő ez gyakran.


Az Ativizig lapunkat úgy tájékoztatta, tudomásuk szerint a Ma­­ros alsó szakaszán jelenleg nincs nagyobb mennyiségű úszó hulladék. A szemét part menti megjelenése azonban szinte állandó jelenség – ezeket az Ativizig gátőrei figyelik, és rendszeresen össze is szedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!